Cerdanyola presenta les obres editades dels darrers Premis Literaris organitzats amb la UAB i convoca l’edició de 2022 - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

Cerdanyola presenta les obres editades dels darrers Premis Literaris organitzats amb la UAB i convoca l’edició de 2022

Cerdanyola va viure ahir un intens vespre cultural amb un acte al Museu d’Art on es va presentar l’edició dels títols guanyadors del Premis Literaris de Cerdanyola 2021, es va fer públic el veredicte del NitLab 2021 i es van donar a conèixer les bases dels premis literaris 2022. L’acte va comptar amb la participació de la vicerectora d’Innovació i de Projectes Estratègics de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Rosa Maria Sebastián; el regidor de Cultura, Oscar Pons; i l’alcalde de la ciutat, Carlos Cordón.

Gemma Romeu Puntí, guanyadora del XXVII Premi de Novel·la ‘Valldaura- Memorial Pere Calders’, amb l’obra Silenci al fiord; Josep Civit i Mateu, guanyador del XXVI Premi de Poesia «Miquel Martí i Pol», amb el poemari Aixoplucs i Blanca Corominas Pelvarez, guanyadora del XII Premi de Narrativa Breu ‘Caterina Albert’, amb el text Memòries d’una vella boja van poder veure i tocar la seva obra editada.
Les seves intervencions van destil·lar emoció i agraïment per l’aconseguit. Blanca Corominas no va poder assistir-hi personalment. Va fer arribar un vídeo on explicava que la gènesi de la seva narració va ser la història real d’una dona gran que vivia sola. A través d’un text d’Espriu, vist a l’assignatura de Literatura Catalana, s’engrescà a escriure una història ficcionada de la dona des de diferents punts de vista.
Josep Civit va confessar que el premi era molt cobejat. De fet, havia participar en moltes ocasions fins aconseguir-lo. Va explicar que el satisfeia especialment perquè du el nom de Miquel Martí i Pol, un home que capaç d’unir la passió per la poesia i la vida. El seu poemari Aixopluc és el XVIII de la seva obra, explicant que “m’ha donat la majoria d’edat com a poeta”. Va animar a tothom a llegir-lo, convençut que no “decebrà” a ningú.
Gemma Romeu va destacar que l’escriptura sempre l’ha acompanyat en la seva vida. Veure el llibre editat “és el millor regal”, quan encara som a unes setmanes del Nadal. L’obra, ambientada a Noruega, crea un clima de suspens quan una dona gran topa a la porta de casa seva amb una mena mig despullada i traumatitzada. Segrestos d’infants, màfies, un submón present a la trama de l’obra per on transcorre la història.

Premis literaris 2022
Durant l’acte al MAC també es van presentar les bases de la nova convocatòria, coorganitzada per la UAB i l’Ajuntament de la ciutat. Es convoquen el XXVIII premi de novel·la Valldaura – Memorial Pere Calders; el XXVII premi de poesia Miquel Martí i Pol i el XIII Premi de narrativa breu per a joves Caterina Albert. Les obres participants es poden presentar des d’avui i fins al 7 de febrer de 2022 a través de la pàgina web https://premis-literaris.uab.cat/ Les bases es poden consultar a la mateixa adreça web. El veredicte es donarà a conèixer en un acte que es farà el maig de 2022 i que s’anunciarà oportunament.
El darrer punt d’interès de l’acte d’ahir va ser el lliurament dels Premis del NitLab 2021, una iniciativa que pretén fer possible l’entorn adequat perquè les persones joves de la ciutat experimentin amb la creativitat, literària o il·lustrada. Aquest any ha tornat a la presencialitat, generant un molt bon ambient de treball entre el jovent participant. Tots els grups guardonats ho destacaren, valorant molt una experiència que qualificaren d’enriquidora i molt divertida. A més, ahir van poder tenir a les mans la publicació dels seus treballs.
En el capítol dels guardons i distincions, la jove il·lustradora guanyadora va ser Mayarit Matos Novo, de l’Institut Banús. Il·lustrant amb la seva obra la portada de la publicació dels treballs premiats del NitLab.
En l’apartat d’escriptores i escriptores joves, el jurat va destacar el relat Qüestió de dos pobles, creació dels alumnes del Col·legi Montserrat Leyre Leoz, Helena Martínez, David Mateos, Sonia Moreno i Diego del Viejo. La il·lustradora del relat, també premiada, va ser Laura Cortés Conesa, també alumna del Col·legi Montserrat
Es van destacar els dos relats finalistes. Dos en un dels alumnes de l’Institut Pere Calders Esther Gea Amador, Aina Turon Rodríguez, Lucía Quiles Pérez i la Il·lustradora Sara Devant Solano (Institut Pere Calders). I Papà, m’hauries d’haver comprat el Ferrari, un text de les alumnes de l’Institut Banús Khadija Chentouf El Ghorri, Núria Griera Fontanet, Sara De Haro Pérez, Alejandro Meca Mesa i la Il·lustradora Àrian Torrecillas Tarín.

Cerdanyola, ciutat de la literatura
La vicerectora d’Innovació i de Projectes Estratègics de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Rosa Maria Sebastián, va adreçar-se a les àmplies delegacions dels instituts i escoles participants en el NitLab explicant-los la sort de comptar a la ciutat amb l’Autònoma. Una institució educativa on es formen molts joves i que té una important vida cultural, amb un bon grapat d’activitats endegades amb l’Ajuntament, com els premis literaris, el nou certamen que uneix literatura i ciència i altres programes. Sebastián va lloar la il·lusió de les i els joves, demanant-los que no la perdin, animant-los a seguir creant i participant en premis com els de Cerdanyola.
Per la seva part, el regidor de Cultura a l’Ajuntament de Cerdanyola, Óscar Pons, va destacar que la promoció de la literatura és una de les línies de treball de la ciutat des de fa dècades. Una realitat que és possible gràcies a múltiples complicitats. I que ampliarà les seves activitats, projectant Cerdanyola al món de la creació.
Finalment, l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, va anunciar la nova i molt potent iniciativa literària del Festival de Literatura i Ciència. Un nou fruit de les bones relacions entre la UAB i la ciutat. Ho va fer esmentant que des de l’Ajuntament s’ha donat suport a la cultura en tot el que ha estat a l’abast de la ciutat.

Pages