Els jutjats de Cerdanyola segueixen així a la dinàmica de la resta de la comarca, on les denúncies entre juliol i setembre d’enguany també han augmentat. Durant el tercer trimestre de 2021 s’han presentat 562 denúncies per violència contra les dones al Vallès Occidental, que representa al voltant de les 6 denúncies diàries. El nombre de denúncies augmenta un 5,2% respecte al trimestre anterior (+28). L’informe, però, ja destaca que, durant el tercer trimestre de l’any, acostuma a produir-se un increment trimestral de les denúncies presentades. Interanualment, el nombre de de denúncies ha disminuït un 2,1% (-12). S’ha de tenir en compte que, durant el mateix període de l’any anterior, van ser els mesos posteriors al confinament domiciliari a causa de la pandèmia.
De les 562 denúncies, el 84% (472) van ser presentades amb un atestat policial amb denúncia de la víctima. A molta distància, se situa el 12,5% (70) de denúncies presentades al jutjat amb part de lesions. La taula de la pàgina següent mostra que als partits judicials de Sabadell i de Terrassa és a on s’han tramitat més denúncies, tant en nombres absoluts com en relació amb la població. El partit Cerdanyola destaca per tenir més varietat de procedències, sent l’únic que s’han presentat per familiars i per intervenció directa de la policia.
De les 90 denúncies als jutjats de Cerdanyola, el 77,8% (70) van ser presentades amb un atestat policial amb denúncia de la víctima. A molta distància, es troben les 11 denúncies (12,2%) presentades directament al jutjat amb part de lesions. Per últim, es comptabilitzen 6 denúncies (6,7%) per intervención directa policial, 2 (2,2%) per una denuncia familiar i 1 (1,1%) per una denuncia de tercers.
Excepte a la comarca, les denúncies presentades han augmentat interanualment a la resta d’àmbits territorials. El Vallès Occidental presenta una reducció del 2,1%, mentre que el conjunt d’Espanya creix un 5,2%, el de Catalunya un 4,5% i la província de Barcelona un 3,6%. Respecte del trimestre anterior, l’increment ha estat més accentuat al conjunt català (+12,1%), seguit de l’espanyol (+10,7%), de la demarcació de Barcelona (+6,6%) i de la comarca (+5,2%). Totes les unitats territorials presenten una xifra de denúncies superior a la registrada al primer trimestre de 2013, tot i que l’evolució a la comarca varia respecte de la resta d’àmbits.
L'informa destaca que, en el tercer trimestre de 2021, la comarca presenta una ràtio d’11,6 denúncies per cada 10.000 dones residents. Aquesta xifra és la més baixa dels àmbits territorials. En concret, la del conjunt d’Espanya és la més elevada (18,7), a continuació se situa la catalana (15,5), seguida de la província de Barcelona (13,7). Es produeix un augment de la ràtio a tots els àmbits territorials per segon trimestre consecutiu. Des del primer trimestre del 2013 hi ha hagut un augment de la ràtio de denúncies en tots els àmbits. A la comarca i a la província l'increment ha estat inferior que al conjunt de Catalunya i d’Espanya.
89 delictes a Cerdanyola
L’informe del Consell Comarcal també detalla que, durant el tercer trimestre de 2021, s’han registrat un total de 630 delictes a la comarca. El 63,2% (398) són per lesions lleus (article 153 del Codi Penal). Els segueixen els delictes contra la llibertat, la integritat moral, la intimitat i l’honor (10,5%; 66) i els de trencament de penes i mesures (9%; 57). Destaca l’augment dels delictes de tortures respecte del mateix període de l’any anterior, passant del 2,8% (17) al 8,4% (53).
Com en el cas de les denúncies, el partit judicial de Cerdanyola segueix la tònica a l’alça de la comarca i novament ha vist com s’incrementen el número de delictes durant el tercer trimestre de 2021: 101, dotze més que els 89 registrats entre abril i juny i lleugerament per sobre dels 99 comptabilitzats entre gener i març. Més de la meitat (62) són per lesiones lleus, per davant del trencament de penes i mesures (13) i dels delictes de tortures (12).