Les obres de conservació i manteniment de les lleres de la riera de Sant Cugat a Cerdanyola avancen a bon ritme - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

Les obres de conservació i manteniment de les lleres de la riera de Sant Cugat a Cerdanyola avancen a bon ritme

L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallés està realitzant uns treballs de conservació i manteniment de lleres públiques a la riera de Sant Cugat, des d'uns 250 metres aigües avall de la passera de Guiera fins a la passera de Na Joana. L’actuació, que té un cost de 59.694,30 euros i està sent realitzada per l'empresa TALIO (Tratamiento, Acondicionamiento de Laderas y Obras, S.A.), és possible gràcies a una subvenció de l'Agència Catalana de l'Aigua, en el marc dels ajuts del Programa de manteniment i conservació de lleres públiques 2020–2021.

Els treballs, que es van iniciar el passat desembre, van començar per la retirada de diversos arbres que havien caigut a la llera, així com la neteja de les restes vegetals acumulades als ulls del gual de Sant Iscle. L'actuació es van reprendre a mitjans de gener amb l'eliminació dels nuclis de canya americana, tant de la part aèria com del seu rizoma, a fi de que aquest no torni a créixer. A més, les restes del canyar es trituraran i s’estendran als camps adjacents, per aprofitar-les com a adob un cop havent esgotat la seva capacitat de reproducció. Un cop retirada tota la canya, els talussos seran revegetats mitjançant sembra manual i plantacions amb planta autòctona i de ràpid creixement, per tal de consolidar el terreny i millorar el comportament hidràulic de la llera i la seva biodiversitat. En total s'extrauran uns 2.850 metres quadrats de canya americana.

La canya americana (Arundo donax) és una espècie invasora que tendeix a ocupar tota la superfície disponible, desplaçant la vegetació autòctona dels rius i creant un sistema homogeni pobre en biodiversitat. A més, aquesta espècie no està adaptada a les pluges i avingudes del clima mediterrani, i a diferència de la canya autòctona que es doblega quan passa l'aigua, la canya americana es trenca i genera un residu que és arrossegat i acaba obturant passeres i desguassos.

Els treballs s'estan realitzant durant l’hivern per aprofitar el menor risc d'avingudes i no afectar a la nidificació d'espècies d'aus i està previst acabar-los abans de la primavera. A més, aquesta actuació pretén donar continuïtat a actuacions anteriors que s'han realitzat a la riera de Sant Cugat amb l'objectiu per una banda, de preservar la seva capacitat i funcionalitat hidràulica i per l'altra, recuperar els hàbitats propis de l'ambient de ribera dels nostres rius.

Pages