El Museu de Ca n’Oliver, a Cerdanyola, acollirà fins al 24 d’abril la mostra ‘Mauthausen, l’univers de l’horror’, produïda per l’associació l’Amical de Mauthausen, que vol donar a conèixer les vivències dels republicans espanyols al camp de Mauthausen, en un llarg recorregut cronològic des de la II República fins a la deportació. L'exposició va ser inaugurada divendres passat, en un acte que va comptar amb la participació de membres del CRAC, responsables del museu i l’alcalde de la ciutat, Carlos Cordón.
A través de fotografies i altres detalls les persones que visitin l'exposició podran fer un acte de reflexió necessari sobre la responsabilitat del passat i també per oposar-se a qualsevol repetició en el present o en el futur. La mostra comença per la Guerra Civil espanyola, l’arribada de republicans a França i el seu trasllat a camps de concentració.
El Museu de Ca n’Oliver està preparant un programa d'activitats per complementar l'exposició amb visites guiades i un itinerari teatralitzat. S’informarà a través del web municipal www.cerdanyola.cat/agenda, xarxes socials municipals, del museu i poblat de Ca n’Oliver i de l’Ateneu, així com a través de la premsa local.
Conveni entre Amical de Mauthausen i l’Ajuntament
L’exposició 'Mauthausen, l'univers de l'horror' forma part del programa d’activitats organitzat conjuntament entre l'Ajuntament de Cerdanyola i lAmical Mathausen en el marc del conveni entre aquestes dues institucions i en què també participen diverses entitats de la ciutat.
Coincidint amb el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust i de Prevenció de Crims contra la Humanitat, el consistori va signar a finals de gener un acord de col·laboració amb l’associació l’Amical de Mauthausen, una entitat sense ànim de lucre que va ser constituïda a l’any 1962 per víctimes supervivents dels camps de concentració i extermini del règim nazi, així com pels seus familiars i amics, amb l’objectiu de fer conèixer el que va passar en aquella època i recordar la memòria de les persones que hi varen morir i patir en aquells camps amb la finalitat d’alertar a la ciutadania d’avui, especialment a la més jove, dels perills d’aquelles ideologies basades en la intolerància i l’anul·lació de drets de les persones i els pobles.
El conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i l'Amical Mauthausen servirà per al desenvolupament d'un programa anual estable d'activitats sobre la Memòria Democràtica a Cerdanyola del Vallès i també en un sentit general. L’estada de la mostra 'Mauthausen, l'univers de l'horror' arriba a la nostra ciutat com a part d’aquest programa. Paral·lelament l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès ha entrat a formar part de la 'Xarxa Mai Més'. Aquesta xarxa, creada al 2013, és un entramat de relacions personals i institucionals del món local català que inclou a institucions, entitats, centres educatius, projectes i persones. La 'Xarxa Mai Més' es coordina amb xarxes similars d’altres ciutats i estats per preservar la memòria de les persones que varen ser deportades als camps de concentració nazis. En relació a la nostra ciutat, i segons les dades de l’entitat L’Amical Mauthausen, hi ha quatre persones nascudes o residents a Cerdanyola que varen ser deportades al camp de Mauthausen-Gusen.