Des d’ERC expliquen que les entitats locals de Catalunya poden actuar com a entitats beneficiàries i rebre subvencions dels fons europeus del Next Generation. En el cas de Cerdanyola, l’Ajuntament pot participar, entre d’altres, en les convocatòries d’ajuts del Pla de recuperació, transformació i resiliència, com a òrgans executors d’inversions que siguin de la seva competència.
Qualsevol entitat que vulgui gestionar o executar els Fons Next Generation de la UE, que arribaran mitjançant el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), haurà de disposar d’un Pla de mesures antifrau, que li permeti garantir que els fons s’han utilitzat d’acord amb la normativa aplicable pel que fa a la prevenció, la detecció i la correcció del frau, la corrupció i els conflictes d’interès.
Aquest mandat de la Unió Europea ha estat desenvolupat per l’ordre ministerial 1030/2021 d’Hisenda i Funció Pública que ha fixat uns requeriments mínims per a aquests plans. Concretament, l’article 6 especifica que tota entitat, decisora o executora, que participi en l’execució de les mesures del PRTR ha de disposar de sistemes de reforç de mecanismes per a la prevenció, la detecció i la correcció del frau, la corrupció i els conflictes d’interessos.
La moció d’ERC explica que aquest requeriment ja està recollit en les diferents convocatòries que s’han publicat i en les quals, segons ha comentat el govern municipal als regidors republicans, des de l’Ajuntament de Cerdanyola s’han presentat diferents projectes en algunes de les convocatòries fins ara anunciades.
“Per tot això, és necessari que tots els ajuntaments que vulguin accedir als fons europeus han de tenir aprovat aquest Pla de Mesures Antifrau, evitant així que pugui ser denegat l’accés o el pagament dels ajuts”, remarquen des d’ERC.
L’MRR, la peça angular del Next Generation EU
El Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) és un dels dos instruments financers que, juntament amb el fons React-EU, formen part del Next Generation EU. De fet, n’és la peça angular i de més volum. Es tracta d’un paquet de 750.000 milions d’euros que la UE ha posat a disposició dels estats membre per fer front als efectes de la Covid-19 i transformar els reptes derivats de la pandèmia en una oportunitat per impulsar la transició ecològica i la transformació digital dels països membres.
L’any 2021, a Catalunya se li van assignar 1.491 milions d’euros de l’MRR, i aquest any 2022 en rebrà, previsiblement, 1.527,6 milions més. D’altra banda, es preveu que també es disposi de 614,4 milions d'euros del REACT-EU i s’assignin 600 milions addicionals d’MRR provinents de les diferents conferències sectorials que tinguin lloc durant aquest exercici.