Ripollet fa pública la Memòria de Participació de 2021 i avança que estudiarà els processos realitzats “per engrescar a més persones” - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

Ripollet fa pública la Memòria de Participació de 2021 i avança que estudiarà els processos realitzats “per engrescar a més persones”

L'Ajuntament de Ripollet ha presentat la Memoria de Participació de l’any 2021, on es recull l’activitat dels processos participatius endegats, així com la creació d’òrgans de participació i la posada en marxa del Reglament de participació, que es va aprovar per unanimitat en el Ple del gener del 2021. Aquesta presentació dona compliment a un dels punts que marca el mateix Reglament, que és la memòria anual. 

El regidor de Participació, Sergio Linares, ha fet una valoració positiva de “la resposta que dona la ciutadania quan se la crida a donar la seva opinió”, i ha explicat que s’estudiaran els processos realitzats fins ara “per aconseguir engrescar a més persones a prendre-hi part”.
La Memòria de Participació indica que el passat 2021 es van posar en marxa un total de cinc processos participatius: el del Casal d’Avis (‘El Casal és teu. Pensa el Casal d'Avis que vols’. Octubre – desembre 2021) i els dels Consells Municipals d’Esports i de Cultura (‘La cultura i l’esport de totes les persones’. Octubre – desembre 2021); els relatius a les reformes del carrer de Sant Sebastià (Segona fase de remodelació del carrer de Sant Sebastià. Juny – setembre 2021) i del parc del Primer de Maig (‘La vida, al parc’. Desembre 2020 – gener 2021), i el del Pla Local d’Habitatge ‘Tu tens la clau’. Gener – febrer 2021). A més de posar en marxa el Reglament de Participació, també es van constituir diferents òrgans, regulant alguns que ja funcionaven.

La participació, un dret
El Reglament, d’una banda, recull la normativa sobre participació ciutadana i permet a la ciutadania tenir una guia ràpida d’accés per comprovar els seus drets de participació i, per altra banda, és una guia per a responsables polítics i persones treballadores de l’Ajuntament respecte què ha de complir qualsevol procediment participatiu que desenvolupem. Aquest 2021 s’ha establert una nova estructura d’òrgans de participació, que ja existia, però no estava definida, com és la diferenciació entre Consells, Comissions i Taules. Els Consells, sobre grans temes de participació, com ara Cultura o Esports, compten amb una àmplia representació tant política com social. En aquest sentit, s’ha constituït ja el Consell de Desenvolupament Econòmic i s’està treballant en la pròxima constitució dels Consells d'Esports i de Cultura, un cop aprovats els seus reglaments. Es mantenen vigents i en funcionament el Consell de Serveis Socials i el Consell Escolar Municipal.
Les Comissions tracten qüestions més concretes i es conceben com a espais de treball, també amb representació política i social. Aquest 2021 es va constituir la Comissió de Nomenclàtor i s'ha mantingut la de Festa Major. La Comissió de Persones amb Discapacitat, anterior Taula de Diversitat Funcional, ja té el seu reglament aprovat i resta l’aprovació definitiva i la constitució. Quant a les comissions pendents de revisió, hi ha la d'Honors i Distincions, la Comissió d'Ètica, la del Defensor de la Ciutadania i la de la C-58.
Per últim, les Taules són òrgans oberts a la ciutadania per fomentar-ne la participació en temes claus de la ciutat, en àrees com ara Feminismes, LGTBI, sobre les quals s'està treballant el seu reglament. En aquest cas, requereixen un referent polític i un altre tècnic. Resten pendents de revisió la Taula de Mobilitat i l’Animalista.
Amb el Reglament de Participació també s’ha treballat per actualitzar el Registre d’Associacions Locals, per tal de tenir un referent amb les diferents entitats de Ripollet, així com s’ha creat el Registre de Participació Ciutadana a ripollet.cat, on persones a títol individual, col·lectius o plataformes es podran registrar per rebre les comunicacions per prendre part als diferents òrgans o processos participatius. Actualment, s’està treballant en el reglament de la Comissió de Garanties, que serà l'òrgan que vetlli pel compliment del Reglament de Participació, i durant aquest any també es desenvoluparà l'enquesta de serveis, que s’ha de fer cada dos anys, i és un instrument que ha de servir per conèixer l’opinió dels veïns i veïnes de Ripollet respecte als serveis municipals.

El repte de la participació
Fent balanç d’aquest primer any, el regidor de Participació ha explicat que “ha estat un any complicat, el primer any que s’ha viscut complet en pandèmia, i moltes vegades no sabies com planificar els processos participatius, perquè el nivell d’incidència del virus podia fer canviar les restriccions”. En aquest context, s’ha apostat per la participació en línia que, com explica Linares, “no ha acabat de funcionar o no ha funcionat igual de bé que la participació presencial”. El regidor també reconeix que no tots els temes interessen igual i creu que “hem de treballar com fer arribar a la ciutadania la importància de participar en aquests processos, tot i que a priori no semblin tan interessants”. Així, hi ha processos participatius com el del Casal d'Avis o l’actual de la Biblioteca Central que generen molt d’interès i tenen molta participació, i d’altres, com els dels Consells Municipals d’Esports i Cultura, que no van funcionar tan bé. És per això que el regidor ha explicat que s’estudiarà com comunicar millor a la ciutadania la importància de la participació i aconseguir que s’interessi per determinats temes que poden ser més densos o resultar menys atractius.

Pages