La Primavera Solidària retorna a partir d’aquesta setmana a Cerdanyola amb un dens programa d’activitats - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

La Primavera Solidària retorna a partir d’aquesta setmana a Cerdanyola amb un dens programa d’activitats

Aquesta setmana començarà una nova edició -la tercera- de la Primavera Solidària, un programa d’activitats al voltant de les injustícies i les discriminacions que es produeixen arreu del món i que és fruït de la continuïtat del treball conjunt entre el servei de Cooperació i Solidaritat i el Museu d’Art de Cerdanyola, amb la col·laboració de les entitats del Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat i l’Associació d’Amics del Museu. Les activitats començaran aquest dijous i s’allargaran fins al 10 de juliol i inclouen xerrades, exposicions, tallers, cinefòrums, espectacles...

El programa previst s’iniciarà dijous amb la xerrada‘L’art com a motor de transformació social’. L’artista i arquitecta Laura Jabbour conversarà amb la periodista Rita Marzoa sobre les seves vivències i la importància del llenguatge artístic com a motor de transformació social. A aquesta xerrada la seguiran una desena més d’activitats que es duran a terme en la seva majoria al Museu d’Art de Cerdanyola.

La Primavera Solidària també vol fer-se veure durant la Festa Major del Roser de Maig i ho farà amb la Gimcana pels Drets Humans organitzada per la Fundació Roser de Maig i Adia (Associació per al Desenvolupament de la Infància a l’Àfrica) amb la intenció de “generar consciència i cultura de la Pau’, segons va explicar Victoria Draper (Adia) durant la presentació de la Primavera Solidària. Draper va destacar també que “el recorregut de la gimcana farà buscar respostes al voltant de dates assenyalades amb la finalitzat de fer entendre que qualsevol emergència humanitària pot passar a qualsevol lloc”. La gimcana es farà el 30 d’abril i el mateix dia l’Associació Sentidos por el Bienestar y la Inclusión Social organitzarà una jornada de Jocs Tradicionals del Marroc.

El MAC acollirà entre el 26 de maig i el 10 de juliol les exposicions Instants al marge, dos projectes independents. D'una banda, fotografies del camp de refugiats a Grècia realitzades per la fotògrafa Núria Puentes. I d’altra banda, fotografies d’un campament gitano a la Cerdanyola dels 80. Tot dos unit de la mà de la periodista Rita Marzoa pretenen fer una doble lectura de com des de la fotografia es poden visibilitat un seguit de discriminacions que es donen arreu del món.

Entre les activitats del programa de la Primavera Solidària també destaca el projecte Relats compartits-Diàlegs d’art amb l’objectiu de donar al museu un paper central com a constructor de diàlegs. Oriol Cendra, gestor cultural del projecte, destaca que la idea és que “persones migrades a Cerdanyola visitin el Museu d’Art i dialoguin amb els diferents elements artístics tenint en compte les seves vivències de vida”. Cendra explica que el projecte consta de quatre fases: en una primera les persones visitaran el museu i participaran en una visita guiada, després s’obrirà un procés de reflexió amb aquestes persones, que construiran el relat de la seva visió del museu i finalment aquest relat es mostrarà al públic. En aquest projecte col·labora el Servei Local de Català, l’Associació Amics del Museu, el Servei de Primera Acollida, la Biblioteca Central, el Centre de Formació d’Adults l’Alzina i l’IPI Barcelona amb seu a Cerdanyola.

La Primavera Solidària també oferirà les xerrades Cultura i Educació per a la pau (25 de maig) i Refugi LGTBIQ+ (22 de juny), el Taller de Còmic i Drets Humans (12 de juny), els espectacles Karibu, cançons i danses per un món més just a càrrec de Carles Cuberes (15 de maig) i Pescaplàstiks de la companyia Empordà Mar (9 de juny) i un cinefòrum sobre Justícia Ambiental organitzat per Alternativa Intercanvi amb Pobles Indígenes (30 de juny).

L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, i la regidora de Cooperació i Solidaritat, Carme Arché, van participar en la presentació de la programació de la Primavera Solidària i tots dos van mostrar-se molt satisfets de poder recuperar un programa que no es dur a terme des del 2015. Cordón va voler destacar la solidaritat de la ciutadania de Cerdanyola davant les emergències socials i va posar l’exemple de dues situacions recents que ha sorgit aquesta solidaritat: amb la població de La Palma i amb la d’Ucraïna. Carme Arché també va agrair la feina del servei que encapçala, del Museu d’Art i també de les entitats del Consell de Cooperació i Solidaritat. Arché va fer referència al conflicte a Ucraïna i com aquest ens ha afectat però també va recordar que “durant el 2020 es van produir al món 34 conflictes armats”.

A la roda de premsa també van participar Victoria Draper d’Adia, Fina Duran de l’Associació d’Amics del Museu i Oriol Cendra, gestor cultural del projecte Relats compartits – Diàlegs d’art.

Pages