L’exposició itinerant ‘Què mengem avui?’ de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona arriba a partir d’avui al Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver - Museu d’Història de Cerdanyola. L’exposició, comissariada per la cuinera Ada Parellada i l’antropòloga Agnès Villamor, sota la coordinació de Carles Flaquer, biòleg del Museu de Ciències Naturals de Granollers, aborda els aspectes culturals de l'alimentació sense oblidar aspectes naturals i mediambientals de l’acte de menjar. La mostra vol respondre la pregunta “per què mengem el què mengem?”.
Per als responsables de la mostra el que mengem és una pràctica que integra natura i cultura, creant un univers simbòlic i uns valors culturals. L’exposició, que incorpora així la dimensió antropològica al fet alimentari, s’estructura en nou àmbits diferenciats d'aspectes relatius a la cultura i la relació amb la natura. Aquesta concepció es representa dins una llar, on cada àmbit correspon a una estança a la qual s'atorga un significat. Amb aquesta museografia es pretén que el visitant visqui de manera propera els continguts teòrics.
Olles per a la història
A Cerdanyola, l’exposició dedica un àmbit específic a les olles com a estri per a un dels principals mètodes de cocció, el bullit, que va aparèixer a la Prehistòria i va esdevenir universal amb la utilització de la ceràmica. La mil·lenària olla de terrissa vidrada, que segueix present en la majoria de cases, s'ha trobat en jaciments arqueològics d’arreu del planeta, independentment de la seva cronologia. A l’exposició es presenten fotografies de les olles de la cuina de l’antiga masia de Can Coll Centre d'Educació Ambiental del Parc de Collserola.
La mostra s'ha pogut veure al Museu de Ciències Naturals de Granollers i al Museu del Turisme de Calella i a Cerdanyola s’hi estarà fins al 10 de juliol per a després seguir la itinerància per la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.
Catàleg-receptari i vídeos accessibles
En motiu de l'exposició s’ha editat un catàleg receptari amb una cinquantena de receptes, apunts teòrics i una sèrie de recomanacions per prendre consciència sobre la responsabilitat social i ambiental que implica adquirir i cuinar els aliments, l'organització i la necessitat de repartir les tasques relacionades amb l'alimentació i, en definitiva, els efectes que té en la nostra vida i el nostre entorn.
La visita a l'exposició es completa amb 11 vídeos del programa d’accessibilitat La Mirada Tàctil, especialment concebuts per a les persones amb dificultats auditives i sensitives. En aquestes gravacions es presenten els continguts de la mostra en llenguatge de signes per a la comunitat sord signant i subtitulat per a la comunitat sorda oralista.
Fotos: Diba