L’acte de presentació del resultat del procés participatiu es va realitzar a finals de la setmana passada a la Biblioteca de Ripollet, en un acte al qual van assistir el regidor de Cultura, Oriol Mor; el regidor de Patrimoni, Sergio Linares; la responsable de la Cooperativa Raons, empresa encarregada d’elaborar l’estudi, Anna de Torróntegui; la directora de l’actual Biblioteca Municipal de Ripollet, Elisabet Vázquez; el cap de la Unitat de Programació, Innovació i Gerència del Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, Andreu Orte; així com diversos tècnics municipals.
El regidor de Cultura de Ripollet, Oriol Mor, va mostrar la satisfacció de l’Ajuntament del procés participatiu engegat aquests mesos: “La Biblioteca ha interpel·lat a la ciutadania i aquesta ha respost. La gent ha valorat la necessitat d’un equipament cultural a Can Mas”. Mor va voler agrair la intervenció de tots i totes les agents que han participat en aquest procés.
El procés participatiu ‘Creixe:ment. La cultura per seguir avançant’ s’ha dut a terme entre els mesos de febrer i març i ha comptat amb un taller d’expectatives, una enquesta en línia a través del web ripollet.cat, diversos punts d’interacció mòbil i una activitat autogestionada. En total, hi han participat 818 persones, una xifra molt ben valorada. De l’estudi es desprèn diverses activitats proposades com les culturals, tallers diversos, audiovisuals i d’estudi. En referència a l’espai, cal recordar que està previst que la futura Biblioteca se situï entre la cantonada del carrer Sant Jaume, i el carrer de la Font de Can Mas i el parc de Carles Ferré, amb 1.890 metres quadrats de superfície construïda. Entre els usos que es demanen destaquen: un lloc de trobada i relació social; un espai acollidor; un lloc viu i de creació, i un espai de silenci que permeti l’estudi. Tot això en un equipament que sigui multicultural, inclusiu, de convivència i relació, coneixement i creació.
Andreu Orte va destacar les biblioteques com a espais transmissors per a la ciutadania i la importància que cada equipament conservi la seva essència i singularitat. Inspirant-se en el model danès, les biblioteques han de permetre descobrir, aprendre, crear i compartir.
Finalment, la directora de l’actual Biblioteca Municipal, Elisabet Vázquez, es va mostrar molt satisfeta perquè gràcies a aquest estudi s’ha pogut donar veu a usuaris i usuàries, però també als que no ho són. Amb uns resultats que ja es poden començar a aplicar a curt termini. Aquest procés ha coincidit amb la celebració dels 25 anys de l’equipament cultural, fent coincidir així ‘la mirada del passat, amb la mirada del futur’.