Ripollet presenta el pla estratègic per revitalitzar el seu teixit industrial i posicionar-se com “un territori atractiu per viure i per treballar” - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

Ripollet presenta el pla estratègic per revitalitzar el seu teixit industrial i posicionar-se com “un territori atractiu per viure i per treballar”

El Teatre Auditori del Mercat Vell va acollir dijous passat la presentació del Pla Estratègic Industrial de Ripollet, elaborat per l¡Ajuntament amb el suport de la Diputació de Barcelona i encarregat a la Unió de Polígons Industrials de Catalunya. L’acte va comptar amb l’assistència de representants d'empreses, administracions, entitats de caràcter econòmic i centres de secundària, entre d’altres. 

L’Ajuntament, des de l’àmbit de Desenvolupament Econòmic, ha impulsat aquest pla, que ha comptat amb la col·laboració de diferents agents socials i econòmics locals, amb l’objectiu de realçar aspectes estratègics del teixit industrial i econòmic de Ripollet, generar sinergies i donar resposta a les necessitats dels PAEs per impulsar la seva revitalització.

Durant la seva intervenció, l’alcalde de Ripollet, José María Osuna, va recordar que a la ciutat s’han dut a terme els darrers anys diferents polítiques en l'àmbit industrial i empresarial, com ara el pla de polígons o l’impuls de l’Associació d’Empreses de Ripollet, “però mancava definir les estratègies per donar-nos identitat i ens doni fil argumental a tot allò que fem”. Així, l’alcalde va defensar que “aquest pla ha de ser útil per a tots i totes les persones presents i treballarem perquè sigui una realitat i ajudi a la creació d’ocupació estable i de qualitat i al progrés social i econòmic de la ciutat”.

Per la seva part, la tinent d’alcalde d’Ocupació, Empresa i Comerç, Txell Caler, va explicar que el punt de partida d’aquest pla d’acció participat va ser el moment de l’anunci del tancament de l'empresa Sintermetal, el juliol de 2020, que va generar un impacte molt negatiu, amb 183 acomiadaments i la pèrdua d'activitat industrial. Davant aquesta situació, l’Ajuntament va posar en marxa dues línies de treball: un pla de treball d’orientació i acompanyament en el retorn al mercat laboral de les persones que s'havien quedat sense feina, a la vegada que comencen a fer diferents reunions amb altres administracions i agents econòmics per traslladar la seva preocupació i donar sortida a la nau que havia quedat desocupada. Fruit d’aquestes reunions, com va explicar Caler, “ens adonem que necessitàvem, sobretot, un relat, amb una mirada àmplia de municipi, amb l’expertesa que ens ha pogut aportar UPIC i que a més recollís les necessitats del teixit productiu”. 

Amb l’objectiu de “posicionar Ripollet com un territori atractiu per viure i per treballar”, el Pla s’ha basat en el model d’innovació Quíntuple Hèlix, utilitzant com a palanques de canvi l’empresa, la ciutadania, la formació, l’administració i l’entorn. I com ja havia dit l’alcalde, la regidora va incidir en què “no volem deixar aquest pla al calaix, volem posar-lo en marxa i volem situar-nos en el mapa”.

L’acte va continuar amb la intervenció del coordinador de l’àmbit de Desenvolupament Econòmic, Antonio Quesada, que va explicar la gran evolució que ha experimentat aquest departament, que “el 2015 era el Patronat d’Ocupació, un embrió que hem fet créixer i hem transformat”, creant un àmbit amb un pressupost quatre vegades superior i amb una plantilla qualificada de 25 persones. Els seus objectius principals són, com va explicar Quesada, impulsar polítiques actives d’ocupació, definir un nou model de desenvolupament econòmic i social, el foment de l'associacionisme i la cooperació amb altres administracions públiques i amb el teixit econòmic local i de la seva àrea d'influència. Des d’aquest àmbit s’han dut a terme els darrers quatre anys importants actuacions com el Pla de millora de polígons, Ripollet com a ciutat circular i accions envers l’emprenedoria, l’economia social i solidària i la innovació, com ara el projecte Ripollet Vital, presentat el 2020.


79 accions per revitalitzar la indústria

La directora d’Unió de Polígons Industrials de Catalunya, Sílvia Solanellas, va explicar a totes les persones presents les conclusions de l’anàlisi del teixit empresarial i els PAE de ripollet, així com el Pla d'acció calendaritzat per prioritats. Aquest estudi indica que Ripollet, dedicada molt a la indústria del metall, els mobles i la manufactura, tot i tenir una localització estratègica, no destaca gaire a nivell d’empreses ni de polígons. El Pla agafa com a referència el sistema territorial d’influència B30, amb grans empreses properes, que poden ser una font d’oportunitats per Ripollet, caracteritzada per tenir moltes empreses petites, amb un important nombre de persones ocupades però no molta facturació. El pla compta amb 4 programes, 11 eixos de treball, 36 línies d'actuació i 79 accions. Aquestes es basen en 4 objectius bàsics que són: aconseguir un teixit empresarial fort, amb un associacionisme actiu; treballar per uns PAEs ecosostenibles, apostant per aspectes com l'eficiència energètica i la mobilitat sostenible; la humanització dels polígons, creant espais amables i saludables, amb perspectiva de gènere i vincles entre ciutat i indústria, i per últim, la creació d’un Hub de coneixement industrial, amb formació i retenció de talent que permeti el desenvolupament d'un nou tipus d'emprenedoria i el lideratge comarcal de l’FP Dual, entre d’altres. 

L’acte va finalitzar amb la intervenció d’Alfonso López, president de l’Associació d'Empreses de Ripollet, qui va convidar a totes les empreses de Ripollet a associar-se, per tal “d'aportar idees i treballar des de dintre”. “Associar-se és aprendre, és créixer i és conèixer gent que t'aporta moltíssim”, va afirmar López, qui va destacar el valor que aporta el gran nombre de petites empreses que té Ripollet i el bon nivell d’ocupabilitat que aporten al municipi.

Pages