La moció va ser defensada pel regidor socialista Juan Molina, qui va alertar del “greu increment d’activitats delictives en relació a l’ocupació il·legal d’habitatges de propietat privada que patim des del món local”. En aquesta línia, la moció aprovada recorda que Catalunya és la comunitat autònoma amb més ocupacions il·legals d’habitatges. Segons les dades del Ministeri de l’Interior publicades el mes de gener de 2022, i que recullen els casos fins a setembre de 2021, l’ocupació il·legal d’habitatges a Catalunya suposa un 42% del total d’ocupacions a l’Estat espanyol: sobre un total de 13.389 casos, només a Catalunya n’hi ha 5.689 i, a la província de Barcelona, es concentren 4.229 ocupacions, la qual cosa significa un 74% del total català.
Molina va explicar que Ripollet no és aliena a aquesta problemàtica perquè, de fet, Barcelona és la província amb més ocupacions de Catalunya. En aquest sentit, el regidor del PSC va remarcar que veïns del municipi sofreixen les conseqüències d’aquest fenomen, “bé per haver-se vist privats d’un habitatge de la seva propietat a causa d’una ocupació il·legal, bé per patir situacions que trenquen la convivència i suposen riscos a la seguretat de les persones que conviuen en els barris o comunitats de veïns on es produeixen les ocupacions il·legals”.
La moció aprovada a Ripollet destaca que, malgrat els esforços de les policies autonòmica i locals i de la resta de serveis municipals, les ocupacions s’estenen i es multipliquen per tot el territori, afectant de forma molt intensa en barris de les ciutats i pobles. El text, a més, lamenta que no s’hagin dotat als ajuntaments dels recursos econòmics “adequats i suficients” a la problemàtica existent: “Calen mesures legals, mesures judicials, millors instruments, per a l’actuació policial i més recursos per lluitar amb més rigor contra els dèficits habitacionals a les nostres ciutats i pobles”.
Per tot plegat, la moció requereix a les entitats bancàries, fons immobiliaris i grans tenidors, a cedir als ajuntaments o entitats sense ànim de lucre els habitatges buits dels que hi disposen, que no hagin llogat o venut en un termini de tres mesos, a comptar des del requeriment de l’administració.
El text aprovat per la totalitat de grups municipals a Ripollet també demana a la Conselleria de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, on s’integra la Secretaria General d’Habitatge i Inclusió Social, que es doti anualment als ajuntaments de recursos econòmics suficients per poder incrementar els ajuts a les persones vulnerables i, especialment, poder ampliar decididament el seu Parc d’Habitatge Social, mitjançant l’adquisició, reforma o rehabilitació d’habitatges per cobrir les necessitats d’aquelles persones que es trobin en situació de exclusió residencial.
El text, igualment, insta al govern espanyol i als grups parlamentaris que encetin una reforma urgent de la normativa processal per tal de garantir i donar cobertura a l’actuació policial per a les desocupacions d’aquells immobles ocupats il·legalment, en el moment en que es tingui coneixement i constància de la comissió d’aquests delictes. També demana al Consell del Poder Judicial que creï jutjats especials per als delictes d’ocupació a les demarcacions on s’acumulen més casos i creació de la figura del Fiscal especialitzat.