La Comunalitat està impulsada pel Centre d’Esplai La Gresca, la cooperativa Jardinet, l’Associació de Familiars Cuidadors de persones amb Alzheimer (ACFA), l’Associació Ripollet Natura, l’Associació Traça, la Societat Coral ‘El Vallès’ i l’Ajuntament, a través de Ripollet Impulsa. L’objectiu és que, durant els pròxims mesos, s’hi vagin sumant més entitats, propostes, plataformes i també empreses, tirant endavant noves iniciatives. Aquest projecte de dinamització econòmica vol posar l'èmfasi en les persones i les seves necessitats, per tal d’impulsar actuacions econòmiques i alhora solidàries amb els ripolletencs i ripolletenques.
Perdurar en el temps
El projecte de la Comunalitat de Ripollet té una durada de dos anys, fins al febrer del 2024, i compta amb un pressupost de 350.000 euros, aportats íntegrament per la Direcció General d’Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l’Autoempresa de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu és que el programa d'actuacions vagi creixent i que perduri en el temps més enllà d'aquests dos anys. “Tot just avui és el punt de partida, ara som set entitats que ho tirem endavant, però volem que siguin moltes més, el màxim possible, i la xarxa que es generi entre totes i l’ajuda mútua que puguem crear, per força ha de ser perdurable”, va explicar Marta Buxó, codirectora del Centre d’Esplai La Gresca i una de les portaveus de la Comunalitat.
La tinenta d’alcalde d’Ocupació, Empresa i Comerç a l’Ajuntament de Ripollet, Txell Caler, va explicar durant la presentació que des del consistori es veu aquest projecte “com una eina de transformació social, que ajudarà les entitats a enfortir-se, a portar a terme projectes que no es podrien fer sense l’ajuda econòmica que aportarà la Generalitat, o simplement mantenir les mateixes actuacions, però potenciant-les i creant aquesta xarxa amb altres entitats que ajuden a transformar la societat”. En aquest sentit, va ser Ripollet Impulsa qui va contactar amb les entitats i les va informar d’aquest projecte social i solidari, sobre el qual la regidora ha manifestat la seva satisfacció pel fet que hagi tirat endavant.
Per a Josep Vidal i Fàbrega, director general d’Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l’Autoempresa, la pandèmia de la Covid-19 “va mostrar, com feia anys que no es veia, les xarxes de suport que hi ha al país, amb persones que portaven menjar o medicaments a la gent gran, entitats que donaven suport psicològic a persones amb necessitats, i un llarg etcètera; això ens va engrescar a tirar endavant un projecte de dinamització econòmica de barri que deixés de banda les regles capitalistes i, per contra, posés l'eix en les persones, les seves necessitats i les iniciatives socials i solidàries”. A hores d'ara, la Comunalitat de Ripollet ‘Populus Labora’ forma part de la xarxa de 22 comunalitats que s’han creat en els darrers mesos en 18 municipis catalans.
Les primeres activitats, per a la tardor
Les entitats activadores de la Comunalitat van aprofitar la presentació per avançar algunes de les actuacions que ja tenen previstes. De moment, ja s’han posat a sobre la taula 25 actuacions generals, que es concreten en 73 activitats que s’han de dur a terme durant aquests dos anys. Les entitats ja estan treballant perquè, a partir de la tardor, es puguin veure les primeres accions.
Cadascuna de les entitats va fer un tastet de les iniciatives que volen tirar endavant. L’ACFA té l'objectiu de crear un espai de cures compartides i comunitàries que permeti fer activitats conjuntes entre les persones cuidadores o buscar assessorament. Ripollet Natura vol impulsar la creació d’horts urbans en terrats d’edificis, comptant amb la complicitat i suport de comunitats de veïns, així com la cessió d’espais a naus industrials. D’aquesta manera, es podria crear una xarxa, impulsant l’autoconsum i la sostenibilitat, al mateix temps que les persones que se n’ocupen troben un espai d’esbarjo.
La cooperativa Jardinet té previst endegar, amb la col·laboració d'altres entitats, horts terapèutics per a persones amb necessitats especials, com a un espai lúdic que els ajudi també a millorar aspectes com ara la seva psicomotricitat, la relació amb els altres, etc. L'Associació Traça proposa crear un mapa d'artistes locals que han marxat de Ripollet a altres poblacions, per tal d'identificar-los, donar-ne difusió i, a la vegada, engrescar els joves de Ripollet a obrir-se camí en àmbits culturals. La proposta de La Gresca és impulsar un economat de barri, que es converteixi en un espai per compartir, d'intercanvi, que reverteixi en els propis veïns i que dinamitzi el seu suport. Per últim, la Societat Coral "El Vallès" té previst acostar la música als barris a través dels més joves, portant instruments als infants de l'Escola Tiana de la Riba, que és el primer centre on es durà a terme, per tal de crear una xaranga amb nens i nenes que, fins ara, no han estudiat música.
L'Ajuntament de Ripollet, per la seva banda, té previst impulsar l’ecosistema local d’economies transformadores, mitjançant accions com la dinamització de fires a la primavera i a la tardor d’aquests propers anys, l’impuls d’un grup local per compartir cotxe, accions formatives per generar coneixement a les entitats i d'altres amb l'objectiu de posar en valor els béns comuns urbans.
Es tracta de les primeres iniciatives que s'estan treballant, amb l'objectiu de la Comunalitat que el projecte vagi creixent i sumant noves propostes.