El Museu d’Art de Cerdanyola acull aquesta tarda, a partir de les 18’30 horers, la xerrada ‘Del barrasquisme a la ciutadania’, a càrrec de l’entitat Vincle, Associació per la Recerca i l’Acció Social. L’acte, que posa punt i final al programa d’activitats de la tercera edició de la Primavera Solidària ‘Tots els mons al MAC’, complementa l’exposició Instants al marge, que es podrà visitar al museu fins el 10 de juliol.
La xerrada constarà de dues parts. D’una banda, es farà una descripció històrica del reallotjament de la població barraquista de Riu Sec (Ripollet -Cerdanyola) i una valoració del condicionants que afecten al procés d’inclusió residencial de les persones afectades. Aquesta part anirà a càrrec de Francesc X. Rodríguez Burch, president de Vincle i director del programa de reallotjament Riu Sec (1989-1992).
La segona part de la xerrada es centrarà en la identificació i abordatge de les necessitats educatives i personals en l’acompanyament social a les famílies participants en situacions de reallotjament, amb referència dels darrers trenta anys a Catalunya. Aquesta part de la xerrada anirà a càrrec de Francina Planas Vilella, secretaria i ex-directora de programes de Vincle.
L’exposició ‘Instants al marge’ mostra dos projectes independents -d’una banda, fotografies del camp de refugiats a Grècia realitzades per la fotògrafa Núria Puentes i, de l’altra, d’un campament gitano a la Cerdanyola dels 80, de Santi Llorens-, units de la mà de la periodista Rita Marzoa, permeten fer una doble lectura de com des de la fotografia (i el fotoperiodisme) es poden visibilitzar un seguit de discriminacions que es donen arreu del món, també al nostre costat. Són instants capturats de persones que han quedat al marge.