L’objectiu és oferir-los la possibilitat d’incorporar-se de nou al sistema educatiu i també els facilita l’aprenentatge imprescindible per accedir al mercat de treball amb millors possibilitats d’obtenir una ocupació qualificada i duradora. Passada la pandèmia, s’ha pogut celebrar un acte que va aplegar l’alumnat i les seves famílies; educadors; empreses; i representants de l’Ajuntament, del departament d’Educació de la Diputació i de la Generalitat.
L’alcalde de Ripollet, José M.aría Osuna, va obrir l’acte, felicitant a tot l’alumnat i destacant el valor d’aquest programa, que ha anat millorant i que, a més d’aprenentatges teòrics i pràctics, també “és un element de motivació, per valorar-se a un mateix i veure el que un és capaç de fer amb esforç, però també amb l’ajuda i acompanyament d’altres persones i aquest és l’èxit del programa”.
Tot seguit, la coordinadora de l’àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona, Teresa Sambola, va destacar la feina feta des de l’Ajuntament de Ripollet, un dels 137 municipis de la província que ofereix cursos com aquest, i va felicitar l’alumnat que, “tot i la pandèmia, us heu esforçat per sortir endavant i buscar noves oportunitats”. Sambola va aprofitar per anunciar que la Diputació està treballant per oferir recursos econòmics, tècnics i materials als ajuntaments a través del programa Noves Oportunitats Educatives, basat en l’educació de qualitat i la lluita contra les desigualtats, en el marc dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
El coordinador de Formació Professional dels Serveis Territorials del Vallès Occidental del departament d’Educació de la Generalitat, Josep Lluís Medina, va felicitar l’alumnat, així com l’equip docent, les famílies i les empreses, “part fonamental en el nou sistema formatiu de l’FP”. Medina també va explicar que “els PFI són una bona eina per aquell alumnat que li agrada els ensenyaments més pràctics i ajuden a fer el canvi de xip a aquelles persones que per algun motiu han abandonat els estudis i els anima a seguir estudiant, a través d’un cicle mitjà i arribar, per què no, a la universitat”.
Per últim, la regidora d’Ocupació, Empresa i Comerç, Txell Caler, va afirmar que aquest és un acte que li fa especial il·lusió, ja que ha anat veient la seva evolució durant el curs i “avui és recompensa final, però no és el diploma el que us emporteu d’aquí sinó la motxilla plena d’eines per continuar amb la vostra vida, amb el món educatiu, formant-vos o cap al món més professional”. Caler també va agrair la tasca dels tutors i formadors, el suport de les famílies i la col·laboració de les empreses que se sumen a tutoritzar l’alumnat.
De les 30 persones que es va inscriure, finalment, 27 d’elles han aprovat el curs, després d’una formació teòrica i pràctica, que ha inclòs formació a l’aula, la realització de projectes integrals per posar en pràctica tots els coneixements adquirits, així com 180 hores de formació en centres de treball, entre d’altres. Els joves del PFI d'Auxiliar d'hoteleria: cuina i càtering han fet formació pràctica a la Cuina del Mercat Municipal al llarg de tot el curs, mentre que el grup d'alumnes del PFI d’Auxiliar de vivers i jardins ha col·laborat amb l'Escola Bressol Municipal La Verema, l’Escola Enric Tatché i l'Institut Escola Els Pinetons, on han dut a terme un projecte de jardineria al pati de cada centre. La formació en centres de treball s’ha realitzat en un total de 15 empreses col·laboradores, 14 d’elles de Ripollet i una de fora i 3 persones han estat contractades al municipi.
Acabat el PFI, 26 de les 27 persones que es van presentar i aprovar les proves d’accés a grau mitjà han decidit retornar a la via educativa, mentre que quatre dels participants han optat per l’orientació i la seva inserció laboral.
Actualment, Ripollet Impulsa ja està treballant en els PFI 2022/2023, que mantenen les dues modalitats d'Auxiliar d'hoteleria: cuina i càtering i Auxiliar de vivers i jardins. El nombre de persones interessades enguany s’ha vist triplicat i ja s’han realitzat al voltant de 100 entrevistes.