L'Ajuntament i l'Associació d'Empreses de Ripollet aposten per una gestió més eficient dels residus industrials - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

L'Ajuntament i l'Associació d'Empreses de Ripollet aposten per una gestió més eficient dels residus industrials

L'any 2020 l'Ajuntament va declarar l'any #sumemverd a Ripollet, essent el tret de sortida del Ripollet Aporta, una aposta per a poder arribar, el 2030, a la quota fixada per la Unió Europea del 60% de la recollida selectiva dels residus. La finalitat és combatre des de les ciutats el 70% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle que a escala mundial estem generant, i les empreses locals també han de contribuir. És per això que des del servei de Suport als Polígons de l'Àmbit de Desenvolupament Econòmic de l'Ajuntament de Ripollet s'ha distribuït entre les 500 empreses dels polígons de Ripollet el llibret 'A Ripollet, fem-ho bé' sobre els residus industrials i la seva gestió. També s'ha fet una campanya comunicativa de suport als PAEs, penjant banderoles als 9 polígons industrials on es pot llegir 'A Ripollet, els polígons també aporten. Gràcies per fer-ho bé'.

L'objectiu és, d'una banda, donar a conèixer quins són els residus que més generen les empreses dels polígons de Ripollet i quin circuit segueixen una vegada els lliuren al seu gestor especialitzat. D'altra banda, també les anima a replantejar-se si són productes que poden optimitzar en el procés productiu i si els poden donar una segona vida, ja sigui elles mateixes, transformant-los de nou en matèria primera, o bé cedint-los a una altra empresa que el pugui aprofitar. La publicació també inclou enllaços d'interès, com ara un cercador de les empreses gestores de residus especialitzades més properes a Ripollet; una eina per buscar empreses amb les quals intercanviar residus=recursos, o tota la legislació relativa als residus industrials. Aquesta informació també es pot consultar en línia a ripollet.cat.

La regidora d'Empresa i Comerç, Txell Caler, va explicar, durant la presentació del llibret, que "no s'entén la feina que estem fent amb el Ripollet Aporta sense posar també la mirada en la gestió dels residus industrials". Tot i que, per llei, cada empresa ha de gestionar els seus propis residus, l'Ajuntament el 2020 va encarregar un estudi, amb el suport de l'AMB, sobre l'ecosistema industrial de Ripollet, per identificar quins són els residus majoritaris que es generen al municipi i posar aquesta informació a l'abast de les empreses, a més d'incentivar l'economia circular i el reaprofitament de residus. Segons Caler, "amb aquestes dades l'AER també ha pogut fer un pas endavant i oferir un servei molt essencial, que creiem que pot ser una crida molt important, com és la gestió mancomunada dels residus industrials".

La regidora també va voler destacar altres projectes que des de l'Ajuntament, en col·laboració amb l'AER, s'han fet el darrer any, com és la finalització del projecte de modernització de polígons, gràcies a la subvenció de la Diputació de Barcelona, que ha permès millorar el polígon Cadesbank; el projecte de consultories energètiques a les empreses, també amb la col·laboració del Gremi d'Instal·ladors, o les visites conjuntes a diferents empreses dels polígons, pel foment de l'associacionisme empresarial. L'AER també ha estat present en el procés participatiu del pla d'usos de l'espai d'innovació de Can Mas que, actualment, el seu projecte executiu està en fase de licitació.


Recollida mancomunada i més eficient
Alfonso López, president de l'Associació d'Empreses de Ripollet, va explicar que "el tema dels residus industrials ho tenim solucionat, però no som massa eficients i per això hem fet un projecte per mancomunar el servei de recollida d'alguns tipus de residus industrials a través del nostre gestor, ubicat a Ripollet, que permet revalorar els residus d'origen i ser més eficients, recollint i gestionant els residus sense sortir del municipi". El projecte, que ara l'han d'aprovar per Junta, esperen que funcioni a mitjan any vinent, i pot ser un atractiu, com apuntava López: "si les empreses de Ripollet tenen aquestes facilitats, altres empreses ho tindran en compte a l'hora d'instal·lar-se aquí, ara que hi ha espai i s'estan remodelant polígons". A més, en alguns casos, els residus podran ser reaprofitats per altres empreses, aconseguint més eficiència i un estalvi energètic que podria repercutir en el cost dels seus productes o serveis. Per poder beneficiar-se d'aquest servei mancomunat, només caldrà ser socis de l'AER, el que suposa que al voltant d'un miler d'empreses locals, tant de polígons com del nucli urbà, podran fer-ne ús. Actualment, l'AER compta amb 26 empreses associades. Les empreses interessades poden posar-se en contacte amb l'associació a través del telèfon 936 916 552 o del correu electrònic info@aeripollet.com.

Pages