El primer trimestre del 2023 ha tancat amb 606 denúncies per violència de gènere, un 4% menys (-25) respecte al quart trimestre del 2022. Interanualment, la xifra de denúncies s'ha incrementat notablement (+15%; 79 més). Aquest és el quart trimestre consecutiu amb els nombres de denúncies més elevats des de 2013.
Durant aquest trimestre es van iniciar 125 ordres de protecció, de les quals van ser denegades el 51,2%. S’han adoptat el 48% de les ordres de protecció als partits judicials de la comarca.
Al Vallès Occidental, s’han admès a tràmit 125 ordres de protecció durant el primer trimestre. D’aquestes, s’han denegat el 51,2% (64) la proporció d'ordres de protecció denegades és inferior que la de la província de Barcelona (53,1%), però lleugerament superior a la del conjunt de Catalunya (50,3%).
Destaca l’alta proporció d’OP denegades al partit judicial de Cerdanyola del Vallès, que també dona cobertura a Ripollet, Badia, Montcada i Barberà, on s’han denegat el 64%. Per contra, el de Sabadell presenta una proporció de denegacions molt més baixa, del 39%.
La denegació de les ordres de protecció en l'àmbit català continua sent notablement superior a la del conjunt de l'estat (30,3%).
Es van iniciar 20,6 ordres de protecció per cada 100 denúncies presentades. El nombre d’ordres de protecció iniciades s'ha reduït respecte al trimestre anterior (-4,6%), tot i que es mantenen les xifres elevades dels darrers trimestres.
A la comarca, el 42,8% de les resolucions dels procediments judicials acaben en sobreseïment provisional.
Els procediments que finalitzen en sentència condemnatòria representen el 15,8%, amb una proporció més elevada que els trimestres d'anys anteriors. Aquest pes de les condemnes és superior que el de la província de Barcelona (6,5%), que el del conjunt de Catalunya (8,6%) i que la mitjana espanyola (15,2%).
A més, n’és 21 punts superior a la del conjunt d’Espanya. Tots els àmbits supramunicipals catalans se situen molt per sobre de la xifra espanyola (30,3%).