La mostra, que està organitzada per l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona i el Museu Palau Mercader de Cornellà de Llobregat, es podrà veure del 5 d’abril al 23 de juny al Museu d’Art de Cerdanyola del Vallès, per seguir posteriorment la itinerància per diversos museus de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.
Més de cent anys d’il·lustració i còmic d’autoria femenina
La selecció d’obres planteja un recorregut que demostra com l'estereotip patriarcal ha sotmès les dones a rols de gènere i ha abusat del seu cos com reclam comercial. L’exposició posa de relleu com al llarg d’aquest viatge la representació femenina ha carregat amb aquest llast fins que les autores han pogut expressar-se lliurement en favor de l'alliberament i l'apoderament de la dona.
El trajecte, de més de cent anys d’il·lustració i còmic a Catalunya, ressegueix el discurs de les dones en cada època, dins dels espais que els han estat permesos. Des de la tímida presència republicana fins al silenci que imposa la Dictadura, passant per les transgressions de les avantguardes de finals del segle XX fins arribar a la implantació dels models del nou mil·lenni i les noves subjectivitats: fluides, múltiples i diverses.
La curadora de la mostra, Marika Vila, és llicenciada en Humanitats, Màster en Estudis de Dona i Doctora en Construcció i Representació de les Identitats Culturals de Gènere per la Universitat de Barcelona. Vila, que va iniciar-se en la professió d’historietista i il·lustradora als anys 70, és coneguda per les seves historietes per a públic adult amb un alt grau de compromís social. De fet, Marika Vila forma part de la generació d’autores compromeses amb la conquesta de la democràcia i el moviment feminista i que van aportar una mirada avantguardista i feminista al còmic.
Catàleg i recursos d’accessibilitat
'Cossos que parlen' és una exposició inclusiva que incorpora l'experiència sensorial per millorar la percepció a través dels sentits i que posa els continguts a l'abast dels visitants amb dificultats d'accessibilitat. El programa La Mirada Tàctil, de l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, n’ha adaptat els continguts, en col·laboració amb de la Federació de Persones Sordes de Catalunya, FESOCA, i el Servei de bibliografia de l’Organització Nacional de Cecs Espanyols, ONCE, a Barcelona.
La comunitat amb ceguesa o dificultat visual, disposa de reproduccions en relleu d’algunes obres i la seva descripció, amb macrocaràcter i escriptura Braille. Per a la comunitat sorda signant i oralista, es presenten codis QR vinculats al canal de La Mirada Tàctil a la plataforma YouTube, on es poden visionar tots els continguts de la mostra en llengua de signes i subtitulat.
L’exposició també compta amb una ambientació sonora a partir d’una composició musical feta expressament per gaudir d’una visita més immersiva. A més, el visitant disposa dels textos del full de sala traduïts del català al castellà, l’anglès i el francès.
Activitats complementàries
Durant la seva estada al Museu d'Art de Cerdanyola, l’exposició organitza tres activitats vinculades: el taller d’introducció al còmic 'Dibuixades i diverses', a càrrec de la il·lustradora i autora de còmic, Raquel Gu, amb la creació de personatges femenins des d’un prisma no normatiu i introducció a la narrativa gràfica mitjançant les tires d’humor gràfic (diumenge 14 d’abril, a les 11:30 h); la visita guiada a càrrec de Marika Vila, comissària de l’exposició i il·lustradora i autora de còmic (diumenge 12 de maig, a les 12h) i la visita dinamitzada per a tots els públics, a càrrec de Fragment, serveis culturals (diumenge 26 de maig, a les 12h).
A més, també s’organitza l’activitat escolar 'Còmic i feminisme. Desdibuixem els estereotips' adreçada a públic escolar de cicle superior de primària i grups d’ESO.