"I tu? Què has fet per la victòria?”, l’exposició compartida sobre la memòria de la rereguarda de la Guerra Civil arriba a Ripollet - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

"I tu? Què has fet per la victòria?”, l’exposició compartida sobre la memòria de la rereguarda de la Guerra Civil arriba a Ripollet

El Centre d'Interpretació del Patrimoni Molí d'en Rata de Ripollet presenta les seves instal·lacions sobre l’acollida de desplaçats per la Guerra Civil.

La mostra presenta documents, fotografies i objectes provinents d’un total de 19 museus locals i els arxius municipals, que els aniran mostrant al llarg del present any.

La mobilització a Catalunya per fer front al cop d’estat del 1936 és el tema central de l’exposició “I tu? Què has fet per la victòria?” de la Diputació de Barcelona que va arrencar el mes de març i que aquest mes de maig incorpora dos municipis més: Ripollet i Sabadell.

La mostra està organitzada per l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona amb la col·laboració del Museu d’Història de Cerdanyola- Museu de Ca n’Oliver.


19 municipis participants

Aquest mes de maig l’exposició es desplega al Centre d'Interpretació del Patrimoni Molí d'en Rata de Ripollet (6 de maig - 18 de novembre).

A Ripollet la mostra relata l’arribada de persones evacuades de les zones ocupades pels franquistes, la majoria procedents de Barcelona, Madrid, Màlaga o Guipúscoa, i com l’Ajuntament va confiscar algunes residències i ocupar la rectoria per allotjar-les, a canvi del seu treball. 

Actualment l’exposició també es pot veure en onze museus més: el Museu Municipal de Nàutica del Masnou; el Museu Municipal de Calella - Arxiu Històric Municipal de Calella; el Museu del Ter a Manlleu; el Museu Arxiu de Vilassar de Dalt; el Centre d'Interpretació i Jaciment El Camp de les Lloses de Tona; el Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa; el Museu Arqueològic de L'Esquerda de Roda de Ter; el Museu Palau Mercader de Cornellà de Llobregat; el Museu de l'Hospitalet - L'Harmonia; l’Arxiu Municipal de Sant Adrià Isabel Rojas Castroverde; i el Museu d'Història de Cerdanyola - Museu de Ca n'Oliver.


Exposició presencial i virtual

Cada museu participant presenta un espai propi singular que es pot visitar de forma presencial en unes dates determinades i que es complementa a través d’un web  amb el detall sobre els materials exposats i tota la documentació recollida en el conjunt de la mostra.  Aquesta mostra compartida s’emmarca en el projecte Memòria en Xarxa, dedicat als museus locals com a dipositaris del patrimoni memorial.

Pages