A nivell de patrimoni natural, el projecte inclou l’adequació del camí del riu Ripoll per als usos senderista i ciclista, creant d’aquesta manera una infraestructura verda que permeti la connexió dels dos grans espais naturals de la comarca, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i el Parc Natural de Collserola. També ha de permetre la connexió de la comarca amb la ciutat de Barcelona a través de la unió de la conca del Ripoll amb la del Besòs al municipi de Montcada i Reixac.
Actualment ja es disposa d’un avantprojecte que recull les actuacions de millora i adequació del camí i s’està treballant en el la redacció del projecte executiu que permetrà connectar el camí fluvial amb els centre urbà dels municipis per on transcorre. Properament, a través d’un ajut tècnic atorgat per la Diputació de Barcelona, també s’iniciarà la redacció del projecte executiu de senyalització del camí del riu Ripoll.
A nivell cultural, el projecte permetrà conèixer el llegat de turisme industrial que es troba al llarg del riu mitjançant visites virtuals. A través d’una aplicació informàtica es podran visitar 6 elements patrimonials, un a cada municipi per on transcorre el riu Ripoll:
- Molí de l’Agell – Sant Llorenç Savall
- Torre del Pont – Castellar del Vallès
- Molí d’en Mornau – Sabadell
- Molí Vermell – Barberà del Vallès
- Molí d’en Rata – Ripollet
- Casa de les Aigües – Montcada i Reixac
L’execució d’aquest projecte suposa la implicació i coordinació entre diferents administracions i per aquest motiu durant el mes d’abril s’han realitzat reunions de treball amb l’Agència Catalana de l’Aigua, el PN Sant Llorenç del Munt i l’Obac, el Consorci Besòs-Tordera i els 6 municipis directament implicats en el projecte.