Ja es coneixen els protagonistes del segon semestre del 'Cafè amb Lletres' a Cerdanyola - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

Ja es coneixen els protagonistes del segon semestre del 'Cafè amb Lletres' a Cerdanyola

L’estiu és sinònim de descans i d'època per a fer moltes activitats que no podem fer habitualment. Una d’aquestes ocupacions és la lectura, ben present a la ciutat i canalitzada a través de diversos programes. Un d’aquests, amb notable prèdica entre la població lectora i culturalment inquieta, és el Cafè amb Lletres. Per anar avançant ja es coneixen i es fan públics els títols que es llegiran i es presentaran a Cerdanyola del Vallès després de les vacances.

Es tracta dels llibres Confeti (Editorial Proa : 2024), de Jordi Puntí, premi Sant Jordi 2024; Aprendre a esquivar les bales (La Campana : 2024), de Xavier Coral; Crònica d’una societat intoxicada, de Joan Ramon Laporte i Història d’un piano (Columna : 2024), de Ramon Gener,  premi Ramon Llull 2024.  Els llibres ja es poden comprar a les llibreries de la ciutat.

El Cafè amb lletres forma part del Pla Director de Lectura de Cerdanyola del Vallès. Una iniciativa de l’Ajuntament amb la col·laboració de dues llibreries cerdanyolenques, Èfora i L’Aranya, i el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 

Un tast dels llibres

Confeti o el desig de ser feliç a qualsevol preu

"Els optimistes ho veuen tot de color rosa i els pessimistes ho veuen tot negre. Entre els dos colors, vivim envoltats d'il·lusions, somnis, esperances, malentesos, enveges, trampes." Amb aquestes paraules el narrador de Confeti ens avança la seva motivació per escriure: demostrar que gran part de l'existència humana és una ficció feta a mida. I com a periodista d'espectacles, troba en la figura de Xavier Cugat la inspiració ideal. El músic català va dedicar tota la vida a ser feliç i famós a qualsevol preu, sempre gràcies a allò que l'apassionava: les caricatures, les orquestres, les pel·lícules, els matrimonis amb dones guapes i joveníssimes, els chihuahues...

Amb una prosa elegant i enèrgica com el ball de Fred Astaire, tocada d'un humor fi, Jordi Puntí ens fa viatjar de Nova York a Hollywood, de l'Havana a l'hotel Ritz de Barcelona. Així, al llarg de tot un segle turbulent i fantasiós, llegim les peripècies de dos homes que van ser amics potser per conveniència, en un joc de miralls en què la imaginació conviu amb la voluntat de ser immortal, etern.

 

Aprendre a esquivar les bales: l'obsessió d'un jove tinent republicà per no oblidar els horrors d'una guerra

Amb l'inici de la Guerra Civil, Josep Trullàs decideix allistar-se voluntari a defensar la República, deixant a Terrassa la família i un futur prometedor. La seva és la història de la derrota de l'exèrcit republicà, que viurà en primera persona a cada batalla, a cada front. Des de l'Aragó, passant per la batalla de l'Ebre, fins a les platges de Sant Cebrià, i una dura i llarga postguerra que es convertirà en un infern encara més cruel que la pròpia guerra.

Aquest relat és també el compromís amb l'amor que només arriba per carta, la força de l'amistat forjada al camp de batalla i el desafiament a la mort que assetja a cada pas. Sentiments que es viuen amb la intensitat d'un temps afegit que s'acaba, on només sobreviurà qui aprengui a esquivar les bales. La guerra la fan persones anònimes, amb vides normals que es veuen abocades a fites extraordinàries.

Una novel·la escrita a quatre mans: Josep Trullàs va escriure des del front, cada dia, intentant atrapar totes les vivència i l'horror que veia amb els seus propis ulls. Vuitanta anys després, el seu net, el periodista Xavi Coral, relata la vida del seu avi en aquest debut literari que pretén fer justícia amb tots aquells que no van tenir l'oportunitat de tornar i fer sentir el seu testimoni.

 

Crònica d’una societat intoxicada: una crítica argumentada del consum abusiu de medicaments i de la indústria que controla la nostra sanitat pública

A Catalunya tres de cada deu persones prenen pastilles per dormir o per a la depressió; tres, omeprazol; i dos, per al colesterol. Només el 2022 els metges catalans van expedir més de cent cinquanta milions de receptes. Als països rics, el consum de medicaments augmenta sense parar i, tanmateix, no sembla que la salut de la ciutadania millori. Al contrari: desenes d’estudis mostren que més de la meitat dels fàrmacs es recepten de manera innecessària i que els medicaments d’ús més comú són una de les principals causes de malaltia, incapacitat i mort. Després de diverses dècades dedicades a la investigació i la docència, el professor Laporte repassa l’origen, la investigació i el desenvolupament, la regulació, la prescripció i el consum de medicaments en la societat actual, i analitza els interessos i les pràctiques de companyies farmacèutiques, legisladors, reguladors i professionals sanitaris que ens han dut a la situació actual. Un llibre divulgatiu que aprofundeix en la nostra relació amb els fàrmacs i que advoca per acabar amb el consum acrític que en fem.

 

Història d’un piano: el poder de redempció de la música

Novel·la captivadora sobre la força d’un instrument que esdevé una metàfora del poder de redempció a través de l’amor, de l’amistat, de la bellesa i, per descomptat, de la música. El protagonista troba el piano de so vellutat que sempre havia volgut en una petita botiga del barri de Gràcia. En Janusz Borowski, un home misteriós nascut en un bosc a l’est de Polònia, l’adverteix que es tracta d’un piano molt especial que ha de cuidar. El piano de cua, amb el número de sèrie 31887, és un Grotrian-Steinweg construït a Brunsvic (Alemanya) l’any 1915. La descoberta d’un secret ocult al seu interior el portarà a iniciar un llarg viatge en un relat que recorre la història d’Europa del segle XX.

Pages