La situació de vulnerabilitat de les dones que pateixen violència masclista al Vallès Occidental s’ha vist agreujada pel moment actual de confinament i la convivència contínua de les víctimes amb els agressors. Així ho ha advertit avui el Consell Comarcal, que ha alertat que diferents indicadors permeten copsar l’impacte de la crisi sobre aquesta problemàtica, a l’espera de noves dades que puguin aportar els propers mesos les instàncies judicials. El que es sap fins el moment és que el nombre de trucades a la línia 900 900 120, d’atenció contra la violència masclista, ha augmentat notablement a la comarca durant les primeres setmanes de confinament.
Així, entre el 16 de març i el 19 d’abril, última dada disponible, s’han registrat un 67% més de trucades que durant el mateix període de l’any anterior. En aquest període, s’ha passat d’una mitjana de 2,2 trucades al dia a més del doble, 4,8 trucades de mitjana al dia. Des del Consell Comarcal s’ha reforçat la difusió de tots els serveis d’atenció a la dona i les maneres de donar a conèixer les situacions de risc.
La consellera de Drets Socials del Consell Comarcal, Miriam Casaramona, apunta que “durant aquests dies hem volgut estar al costat de totes les dones de la comarca, fent-los arribar informació, ajudant-les en aquelles situacions de risc per poder fer arribar al seva situació als serveis especialitzats”. Casaramona explica que “seguirem treballant amb aquest reforç del servei d’atenció a la dona les properes setmanes, al costat dels ajuntaments”. Segons la consellera, el confinament per la pandèmia de la Covid-19 ha generat que les dones en risc “tinguin que aplicar estratègies de calma, per evitar l’escalada de la violencia”. Ara, en opinió de Casaramona, caldrà estudiar i atendre “les conseqüències generades per la convivència amb l’agressor, de les dones i els seus fills i filles, en relació a situacions d’angoixa i d’estrès posttraumàtic”.