La rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Margarita Arboix, i la directora general d’Igualtat de la Generalitat, Mireia Mata i Solsona, han signat un conveni entre el centre universitari i la Direcció General d'Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per col·laborar en l'atenció a situacions de discriminació per orientació sexual o per identitat i expressió de gènere. A partir d'aquest acord, la UAB derivarà els casos detectats al Servei d'Atenció Integral de Cerdanyola.
L'acord estableix que la UAB realitzarà "una primera atenció i valoració experta dels casos de discriminació per orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere" que afectin qualsevol membre de la comunitat universitària. La Universitat traslladarà les denúncies i queixes detectades al Servei d'Atenció Integral cerdanyolenc, que ofereix acompanyament i atenció de proximitat a les persones d'aquest col·lectiu que pateixin qualsevol forma de discriminació o violència gràcies a un conveni entre la Direcció General d'Igualtat i l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès. A més, la Direcció General d'Igualtat valorarà "els casos rebuts per tal d'iniciar procediment administratiu sancionador d'acord amb la Llei 11/2014 del 10 d'octubre i la normativa administrativa aplicable o altres accions per combatre la discriminació".
La UAB i la Direcció General d'Igualtat es comprometen també a impulsar "espais de reflexió i anàlisi sobre la discriminació per orientació sexual o per identitat i expressió de gènere" i promoure o fer-se ressò de campanyes i accions per a la garantia dels drets LGBTI adreçades al conjunt de la comunitat universitària (alumnat, personal docent i investigador i personal d'administració i serveis).
Des de la UAB remarquen que aquest acord aprofundirà en la tasca de l'Observatori per a la Igualtat de la universitat que, entre altres iniciatives, va impulsar el 2018 l'aprovació d'un protocol d'actuació contra l'assetjament per "prevenir i actuar contra l'assetjament sexual, l'assetjament per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere, i la violència masclista" i va incorporar, el 2019, per primera vegada la perspectiva LGTBI al IV Pla d'Igualtat de Gènere. Prèviament, el 2017, la UAB va aprovar també el Protocol d'actuació pel canvi de nom de les persones transsexuals, i la Universitat commemora anualment el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia.
A més, aquest conveni amplia la col·laboració entre la UAB i les administracions en matèria d'igualtat i lluita contra la discriminació: la UAB ja va signar, el 2018, un conveni amb l'ajuntament de Cerdanyola i l'Institut Català de les Dones per derivar al Servei d'Informació i Atenció a les Dones del municipi els casos de violència masclista.
SAI Cerdanyola
El Servei d'Atenció Integral a les diversitats sexuals i de gènere de l'Ajuntament de Cerdanyola (SAI) ofereix acompanyament i atenció de proximitat a les persones LGTBIQ+ (Lesbianes, Gais, Trans*, Bisexuals, Intersexuals, Queers i més) que pateixin o estiguin en risc de patir qualsevol forma de discriminació i/o violència LGTBIQ+fòbica. També dóna resposta a consultes per qüestions vinculades a les diversitats sexuals i de gènere (identitat de gènere, expressió de gènere, orientació sexual, etc.), del col·lectiu LGTBIQ+ i familiars, professionals i/o amistats que hi tinguin vincle.
En concret, s'ofereixen els serveis d’informació i acollida (primera acollida i presentació del servei, a banda d’informació i recursos en matèria LGTBIQ+); consultoria LGTBIQ+ (acompanyament a persones LGTBIQ+ en processos personals d'identitat de gènere, orientació sexual i/o expressió de gènere; acompanyament a professionals, familiars i amistats de persones LGTBIQ+ en processos personals d'identitat de gènere, orientació sexual i/o expressió de gènere; acompanyament i atenció de proximitat a persones LGTBIQ+ que pateixin o estiguin en risc de patir qualsevol forma de discriminació i/o violència LGTBIQ+fóbica); canvi de nom del sexe sentit en la Targeta Sanitària (tramitació del canvi de nom de la targeta sanitària, tant a majors com a menors d'edat); derivació d'incidències i denúncies per LGTBIQ+fòbies (gestió de les derivacions corresponents a incidències i denúncies vinculades amb les LGTBIQ+fòbies); i activitats de sensibilització i prevenció (desenvolupament d'accions i projectes feministes amb perspectiva LGTBIQ+).
Tots els serveis del SAI (carrer de les Belles Arts, 19) són gratuïts, però cal demanar cita prèvia. Es pot fer trucant al telèfon 93 5921647 o enviant un correu electrònic a l’adreça lgtbiq@cerdanyola.cat.
El SAI forma part de la Xarxa SAI de Catalunya impulsada pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies que, al costat del mon local, desenvolupa serveis de proximitat que garanteixin i defensin els drets de les persones LGTBIQ arreu del territori.