El col·lectiu de directors i directores de les escoles públiques de Cerdanyola ha consensuat una carta adreçada a les famílies amb infants als diferents centres del municipi on qüestiona frontalment els plans del Departament d’Educació per a la tornada a les aules dels més petits.
Al text, el col·lectiu explica que la Generalitat ha comunicat que els centres escolars tornaran a obrir quan la zona sanitària de Cerdanyola -la metropolitana nord- entri a la fase 2 de la desescalada, probablement el 8 de juny. Una reobertura que, en opinió dels directors de Cerdanyola, “en cap cas será per tornar a l’escola que vam buidar precipitadament el passat 12 de març”. En aquest sentit, els màxims responsables de les escoles de Cerdanyola adverteixen que les mesures de seguretat que caldrà complir per preservar la salut tant dels infants com dels equips docents i del personal dels centres convidaran a crear “escenaris estèrils, sense contacte, individualitzats, de marcada disciplina i d’ambient inquietant”. Els directors recorden que la finalitat dels centres educatius és l’aprenentatge de l’alumnat i la cohesió social i que la situació plantejada des del Departament que encapçala Josep Bargalló no ho garanteix en cap cas.
Seguint amb les critiques a Educació, el col·lectiu considera que les mesures proposades generen “una situació difícilment compatible amb l’acompanyament i l’acollida que els infants necessiten” i, en definitiva, contrària als seus projectes educatius: “distanciament (o aïllament), impossibilitat de compartir espais, materials i temps de joc, sense contacte físic amb amics o mestres, ús de mascaretes…”. Unes propostes “difícils d’assimiliar especialment per als més petits” i que, en opinió dels directors, poden suposar molt possiblement “un impacte emocional gens positiu”.
En el cas d’educació infantil, els responsables de les escoles públiques de Cerdanyola remarquen que el full de ruta de la Generalitat contempla un espai –“potser podríem dir aparcament”- per a infants de 3 a 6 anys, amb una mestra o mestre per cada 8 o 10 infants, des de les 9 a les 13 hores, exclusivament per a aquelles famílies que, per motius laborals, hagin de realitzar treball presencial i que, per tant, no tinguin possibilitats d’atendre els petits a casa.
Pel que fa a educació primària, el col·lectiu de directors de Cerdanyola explica que el pla de reobertura de les escoles “restringeix l’accés lliure al centre, la mobilitat i l’ús d’espais a infants, famílies i docents per tal de garantir conductes socials segures”. La carta a les famílies assenyala que l’assistència al centre es farà de manera concertada, amb antelació, prioritzant l’alumnat de sisè. La docència seguirà, com durant tot aquest temps de confinament, de manera telemàtica.
Els directors assenyalen que, properament, cada centre es posarà en contacte amb les respectives comunitats educatives i completaran la informació necessària per “aquest estrany final de curs” marcat per un “gran desconcert”. Malgrat tot, el col·lectiu reitera a les famílies el seu compromís per seguir treballant junts per a un inici de curs 2020-2021 “el més normalitzat possible”, alhora que els fan arribar el seu ànim i afecte: “Tenim moltes ganes de retrobar-nos i recuperar els mil moments que aquest maleït virus ens ha robat”.