Prop de 3.400 persones han deixat de fumar el darrer any al Vallès Occidental - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

Prop de 3.400 persones han deixat de fumar el darrer any al Vallès Occidental

Coincidint amb el Dia Mundial contra el Tabac, que se celebra demà, l’Institut Català de la Salut ha donat a conèixer que un total de 10.700 persones han aconseguit deixar de fumar als centres d’atenció primària de la regió sanitària Metropolitana Nord, on s’encabeix el Vallès Occidental, durant els darrers 12 mesos. Això suposa gairebé un 6 % dels fumadors atesos assignats d’entre 14 i 80 anys. El Vallès Occidental, amb 3.370 persones, és la segona comarca de la seva àrea sanitària amb més persones que han abandonat la cigarreta el darrer any, només superada pel Barcelonès Nord (3.900) i per davant del Vallès Oriental (3.430)
Unes xifres notables que l’ICS vincula a la feina desenvolupada pels professionals d’atenció primària de la Metropolitana Nord, que segueixen donant suport als pacients que volen deixar de fumar. Malgrat la situació causada per la pandèmia de la Covid-19, l’ens depenent del Departament de Salut destaca que els equips d’atenció primària segueixen oferint suport als pacients que van iniciar l’acompanyament per deixar de fumar abans que esclatés la crisi pel coronavirus. “En el context viscut, cada CAP s’ha organitzat de la millor manera possible per donar resposta a les necessitats de la població pel que fa a cessament tabàquic”, remarquen des de l’ICS.
Molts centres han mantingut el contacte entre professional i pacient a través del telèfon. Amb aquestes trucades, la referent de capçalera valora en quin punt es troba el o la pacient i, tal i com faria a la consulta del centre, li ofereix pautes i consells. Si cal, també actualitza el seu pla de medicació en cas de tenir algún fàrmac prescrit com a recolzament durant el procés i que pot descarregar a través de La Meva Salut o directament del correu personal.
Aquest seguiment també es fa a través de l’eConsulta per aquells qui ho prefereixen i sempre que la situació ho permeti. D’altra banda, les noves peticions que arriben de pacients que volen deixar de fumar, de moment, s’atenen via telefònica o per internet.

Cap a noves fórmules d’intervenció
Fins que no es pugui concretar quan es podran tornar a organitzar sessions grupals i com aquesta presencialitat es podrà mantenir de manera estable, els equips estudien com reincorporar les intervencions de grup en el procés de deshabituació tabàquica.
La participació en aquests grups resulta de gran ajuda per a molts pacients ja que, durant les setmanes que es duen a terme aquestes trobades, es reforcen mecanismes i es comparteixen experiències i estratègies, de manera que acaben sent una gran eina motivacional. De fet, molts grups de missatgeria mòbil creats pels propis pacients que ja assistien a aquestes sessions han continuat vius aquestes setmanes de pandèmia pel coronavirus.
Una de les possibilitats que s’està estudiant és l’ús de la videoconferència com a mitjà per reprendre aquestes sessions. Així mateix, pel que fa a les intervencions individuals, també s’està valorant el poder fer videoconsultes en l’abordament de la deshabituació tabàquica.

Setmana sense fum 
La Direcció d’Atenció Primària de la Metropolitana Nord s’ha adherit a la XXI Setmana Sense Fum, una iniciativa que té per objectiu sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se, abandonar el consum de tabac i poder gaudir d’un ambient lliure de fum i de residus del tabac. La Setmana Sense Fum culmina demà, coincidint amb el Dia Mundial contra el Tabac.
Anualment, els equips d’atenció primària de la Metropolitana Nord tenien en aquesta setmana una de les principals cites amb la població, quant a activitats comunitàries es refereix. Aquest any, però, la situació actual ha obligat posposar les xerrades, concursos i paradetes que s’instal·laven en punts on poder compartir informació i consells amb la ciutadania.

Pages