La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha endegat una campanya de micromecenatge per desenvolupar una vacuna contra el coronavirus SARS-CoV-2 amb una metodologia que, fins on coneixen els investigadors, no s’està aplicant en cap dels assaigs que s’estan fent a Espanya.
La iniciativa, que ja s’ha posat en marxa, aplega l'experiència de diferents grups de recerca, centres i serveis cientificotècnics de la UAB, i compta amb la col·laboració del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i dels hospitals Parc Taulí, Germans Trias, Vall d'Hebron i de la Santa Creu i Sant Pau, adscrits a la Universitat, que s’encarregaran de validar el prototip generat.
El projecte ‘Ajuda’ns a desenvolupar una vacuna contra el SARS-COV-2’ es basa en el disseny de proteïnes recombinants, que formen nanoestructures que imiten les partícules víriques (virus-like particles o VLPs per les sigles en anglès). Aquests complexes no tenen la informació genètica dels virus i, per tant, no són infecciosos. El que es busca és generar unes VLPs a partir dels fragments de proteïnes del virus que tinguin en la seva superfície antígens del SARS-CoV-2, per tal que puguin induir la creació d’anticossos neutralitzants.
Es un abordatge diferent de les vacunes clàssiques, que es creen fent servir el virus inactivat o atenuat i que requereixen d’un nivell de contenció biològica elevat en la seva producció. Amb l’estratègia proposada s’han creat, per exemple, les vacunes dels virus del papil·loma humà i de l’hepatitis B.
Els estudis per al disseny i selecció de les proteïnes els realitzarà el Grup de Biologia Computacional, dirigit pel doctor Xavier Daura, de l’Institut de Biotecnologia i de Biomedicina (IBB-UAB). La producció i purificació de les VLPs seleccionades les duran a terme el Grup d'Enginyeria Cel·lular i de Bioprocessos (GECIB) del Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental, liderat pel doctor Francesc Gòdia, i la doctora Neus Ferrer, del Departament de Genètica i de Microbiologia i membre del Grup de Nanobiotecnologia, liderat pel doctor Antoni Villaverde i adscrit a l’IBB i al CIBERN-BBN.
La validació de la vacuna amb sèrum de pacients i en models cel·lulars serà coordinada pel doctor Eduard José Cunilleras, del Departament de Medicina i Cirurgia Animals, en col·laboració amb metges dels hospitals Parc Taulí, Germans Trias, Vall d'Hebron i de la Santa Creu i Sant Pau.
L’avaluació d’eficàcia i seguretat en models animals es farà a les instal·lacions d’alta contenció biològica (nivell de bioseguretat 3) del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’IRTA, amb la col·laboració del doctor Joaquim Segalés, investigador del centre i professor del Departament de Sanitat i d’Anatomia Animals de la Universitat, i la doctora Júlia Vergara-Alert, també investigadora del centre (els dos a la foto que acompanya la notícia).
El projecte compta amb l’ajut de serveis cientificotècnics de suport a la recerca de la Universitat, com els de Microscòpia (SM), de Proteòmica i Biologia Estructural (sePBioEs) i el de Cultius, d'Anticossos i de Citometria (SCAC), així com amb la infraestructura cientificotècnica singular NANBIOSIS. El recursos obtinguts en la campanya de donacions contribuiran a finançar el cost del projecte, que es situa en 130.000 euros. Hores d’ara, una trentena de persones han donat ja prop de 3.000 euros.
Programa de micromecenatge contra la Covid-19
El projecte per al desenvolupament de la vacuna contra el coronavirus s’emmarca en un programa de campanyes de micromecenatge que la UAB acaba de posar en marxa per ajudar a contrarestar els efectes sanitaris i socials de la COVID-19 i que inclou també dues iniciatives més: uns tallers de divulgació científica per als infants més vulnerables i la impressió en 3D de material de protecció per hospitals i centres socials.