La UAB posa en marxa una campanya de micromecenatge per finançar el cost d’un innovador projecte de vacuna contra el coronavirus - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

La UAB posa en marxa una campanya de micromecenatge per finançar el cost d’un innovador projecte de vacuna contra el coronavirus

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha endegat una campanya de micromecenatge per desenvolupar una vacuna contra el coronavirus SARS-CoV-2 amb una metodologia que, fins on coneixen els investigadors, no s’està aplicant en cap dels assaigs que s’estan fent a Espanya.
La iniciativa, que ja s’ha posat en marxa, aplega l'experiència de diferents grups de recerca, centres i serveis cientificotècnics de la UAB, i compta amb la col·laboració del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i dels hospitals Parc Taulí, Germans Trias, Vall d'Hebron i de la Santa Creu i Sant Pau, adscrits a la Universitat, que s’encarregaran de validar el prototip generat.
El projecte ‘Ajuda’ns a desenvolupar una vacuna contra el SARS-COV-2’ es basa en el disseny de proteïnes recombinants, que formen nanoestructures que imiten les partícules víriques (virus-like particles o VLPs per les sigles en anglès). Aquests complexes no tenen la informació genètica dels virus i, per tant, no són infecciosos. El que es busca és generar unes VLPs a partir dels fragments de proteïnes del virus que tinguin en la seva superfície antígens del SARS-CoV-2, per tal que puguin induir la creació d’anticossos neutralitzants.
Es un abordatge diferent de les vacunes clàssiques, que es creen fent servir el virus inactivat o atenuat i que requereixen d’un nivell de contenció biològica elevat en la seva producció. Amb l’estratègia proposada s’han creat, per exemple, les vacunes dels virus del papil·loma humà i de l’hepatitis B.
Els estudis per al disseny i selecció de les proteïnes els realitzarà el Grup de Biologia Computacional, dirigit pel doctor Xavier Daura, de l’Institut de Biotecnologia i de Biomedicina (IBB-UAB). La producció i purificació de les VLPs seleccionades  les duran a terme el Grup d'Enginyeria Cel·lular i de Bioprocessos (GECIB) del Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental, liderat pel doctor Francesc Gòdia, i la doctora Neus Ferrer, del Departament de Genètica i de Microbiologia i membre del Grup de Nanobiotecnologia, liderat pel doctor Antoni Villaverde i adscrit a l’IBB i al CIBERN-BBN.
La validació de la vacuna amb sèrum de pacients i en models cel·lulars serà coordinada pel doctor Eduard José Cunilleras, del Departament de Medicina i Cirurgia Animals, en col·laboració amb metges dels hospitals Parc Taulí, Germans Trias, Vall d'Hebron i de la Santa Creu i Sant Pau.
L’avaluació d’eficàcia i seguretat en models animals es farà a les instal·lacions d’alta contenció biològica (nivell de bioseguretat 3) del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’IRTA, amb la col·laboració del doctor Joaquim Segalés, investigador del centre i professor del Departament de Sanitat i d’Anatomia Animals de la Universitat, i la doctora Júlia Vergara-Alert, també investigadora del centre (els dos a la foto que acompanya la notícia).
El projecte compta amb l’ajut de serveis cientificotècnics de suport a la recerca de la Universitat, com els de Microscòpia (SM), de Proteòmica i Biologia Estructural (sePBioEs) i el de Cultius, d'Anticossos i de Citometria (SCAC), així com amb la infraestructura cientificotècnica singular NANBIOSIS. El recursos obtinguts en la campanya de donacions contribuiran a finançar el cost del projecte, que es situa en 130.000 euros. Hores d’ara, una trentena de persones han donat ja prop de 3.000 euros.
Programa de micromecenatge contra la Covid-19
El projecte per al desenvolupament de la vacuna contra el coronavirus s’emmarca en un programa de campanyes de micromecenatge que la UAB acaba de posar en marxa per ajudar a contrarestar els efectes sanitaris i socials de la COVID-19 i que inclou també dues iniciatives més: uns tallers de divulgació científica per als infants més vulnerables i la impressió en 3D de material de protecció per hospitals i centres socials.

Pages