Terrassa ha tallat diversos carrers aquest cap de setmana en una mesura que pretén facilitar la distància física entre les persones que passegin pels carrers de la ciutat, ampliant l’espai per a vianants en determinats carrers i zones durant cada dissabte i diumenge d’ara en endavant, com a mínim, mentre s’allargui l’estat d’alarma. La ciutat egarenca és la darrera d’una llarga llista de poblacions de la comarca que han engegat aquest tipus d’iniciatives coincidint amb el procés de desescalada. Sabadell, Barberà, Rubí o Ripollet han adoptat iniciatives similars després que el govern espanyol aprovés la sortida dels infants, primer, i a fer esport i passejar en diferents franges horàries, posteriorment.
Cerdanyola, per ara, ha descartat aquesta opció, tal i com va explicar fa uns dies l’alcalde de la ciutat, Carlos Cordón, al darrer Ple de l’Ajuntament. Cordón donava resposta així a una petició que Guanyem Cerdanyola havia fet pública coincidint amb la sortida al carrer dels més petits el darrer cap de setmana del mes d’abril.
Guanyem reivindicava que s’havien d’habilitar zones destinades fins ara als vehicles i no a les persones, amb l’objectiu de “disposar d’espais amples per poder estar una hora fora de casa”. La formació instava el govern del PSC a que els eixos viaris centrals de Cerdanyola s’obrissin com a espai per a vianants, insistint en què les limitacions de distància recomanades per evitar contagis no eren possibles en algunes voreres de la ciutat.
La proposta va rebre ràpidament suport des d’ERC. En el Ple del passat 7 de maig, ambdues formacions van insistir en la qüestió. La regidora de Guanyem Cerdanyola Laura Benseny va tornar a reivindicar la necessitat de tancar zones de la ciutat al trànsit, lamentant que el govern municipal no els hagués contestat a la seva proposta dues setmanes després de fer-se pública. També des d’ERC, el seu regidor Albert Turon, va defensar novament la mesura.
En el seu torn de rèplica, l’alcalde de Cerdanyola, Carlos, Cordón, va reconèixer que el seu govern havia estudiat la possibilitat de peatonalitzar espais per a facilitar la sortida de la ciutadania en les diferents franges horàries de la fase 0 de desconfinament, com han fet altres poblacions, però va descartar accions similars a la ciutat, tot i que va deixar la porta oberta a fer-ho en un futur.
“Trobar l’equilibri”
Abans del Ple, Cordón ja havia donat pistes sobre les intencions del govern municipal el passat 29 d’abril en un Facebook Live on els ciutadans podien fer les seves preguntes a l’alcalde de Cerdanyola. Una de les usuàries, coincidint amb la sortida dels nens per primer cop el cap de setmana anterior, va requerir a Cordón si l’executiu tenia pensat cap projecte per fer més amable la ciutat als vianants i no als cotxes, alhora que li recordava que la ciutat només disposa de dos carrers peatonals -carrer Sant Ramon i passeig del Pont- que, a més, “tenen les barreres sempre obertes i qui els governa són els cotxes”.
Cordón ja va reconèixer aleshores que les propostes de pacificació d’espais a la ciutat són “molt interessants, però complicades d’organitzar”. El dirigent socialista va insistir en què “ho hem parlat moltes vegades com a govern” i que esperava que “puguem tenir notícies al respecte quan passi tot això”, en referència a la crisi sanitària actual. Cordón, però, va explicar que tenen en ment una proposta de reurbanització de barris a la ciutat i que, de fet, tenen en marxa una prova pilot a Fontetes. Això sí, va remarcar les dificultats que comporten aquest tipus d’iniciatives: “Sempre hem de tenir en compte que hi ha molta gent que vol peatonalitzar els carrers i altra gent que no vol perdre aparcament”. En aquest sentit, el batlle va reivindicar que “hem d’intentar mantenir un equilibri perquè les solucions siguin més o menys consensuades amb la majoria”.
“Cal repensar la ciutat”
Malgrat la negativa a peatonalitzar espais durant l’estat d’alarma, Cordón sembla que va tancar en fals el debat al plenari perquè especialment des d’ERC insisteixen en el tema i, fins i tot, van un pas més enllà. Creuen que els efectes del coronavirus i la necessària implementació de mesures per evitar la seva propagació ha de propiciar una readequació dels criteris de convivència i mobilitat a les ciutats. Així ho han expressat diversos regidors republicans a les xarxes socials els darrers dies. “Molts imaginem una ciutat més amable que certs governs municipals no veuen ni els interessa”, assegurava fa una setmana el regidor d’ERC Íñigo Enterría al seu compte personal de twitter. “L’oportunitat és única per repensar la ciutat, l’urbanisme, l’espai públic, la mobilitat… Cerdanyola no pot només mirar a curt termini, cal anar més enllà”, insistia el dirigent del principal grup a l’oposició.
També la portaveu municipal d’ERC a Cerdanyola, Helena Solà, s’ha mostrat partidària d’aquesta línia a les xarxes socials les darreres setmanes, lloant per exemple les mesures adoptades a la veïna Ripollet, on l’Ajuntament talla des de fa un parell de caps de setmana alguns carrers de la ciutat per facilitar la distància entre les persones.
ERC no desisteix en reivindicar la qüestió i la setmana passada, coincidint amb la posada en marxa de la taula per a la reconstrucció social i econòmica de Cerdanyola, va presentar una sèrie de propostes per a debatre en el sí d’aquest nou espai destinat a treballar les mesures per pal·liar els efectes de la crisi de la Covid-19 a la ciutat. I un dels apartats de les propostes republicanes fa referència, precisament, a la qüestió de la mobilitat. L’objectiu de les seves inciatives seria, segons ERC, garantir la salubritat dels transports públics i, especialment, oferir alternatives de transport al vehicle privat a motor, ja sigui a peu, amb bicicleta o en patinet.
Entre les mesures per afavorir la mobilitat a peu, ERC aposta la vianantització de l’eix Avinguda Catalunya – Sant Ramon; la supressió d’una filera d’aparcaments en favor dels vianants al passseig Cordelles; vianantitzar eixos de passeig a tots els barris; acabar les obres aturades amb afectació a via pública; declarar provisionalment tot Cerdanyola Zona 30, excepte els eixos principals; regular tot Cerdanyola Zona 30, excepte els eixos principals; i vianantitzar els entorns escolars en horaris d’entrada i sortida quan es reprenguin les classes.
La bateria de propostes d’ERC també inclouen mesures per afavorir la mobilitat en bicicleta o en patinet. En aquesta línia, aposten per un carril bici al carrer Francesc Layret; un altre a Serragalliners; l’impuls d’un pla de foment de la bicicleta amb proposta de carrils bici i aparcaments; i pacificar els carrers adjacents a les zones vianantitzades per derivar-hi les bicicletes i els patinets de pas.
ERC també proposa a la taula de treball, que presentarà les seves conclusions el proper dia 26, diverses accions per afavorir el transport públic, com carrils bus a l’avinguda Primavera – Rotonda Guiera; un carril bus a la Ronda Serraparera; obrir sortides de les andanes al carrer a l’estació de RENFE per separar fluxos de sortida i entrada d’usuaris; o instal·lar pàrquings de bicicletes a les principals parades de bus i incrementar-ne els propers a la de RENFE per afavorir l’intercanvi modal.