El procés de desescalada cap a l’anomenada ‘nova normalitat’ sorgida com a conseqüència de la crisi del coronavirus està comportant un llistat interminable de maldecaps. Un dels problemes recurrents aquests dies és la dificultat de la conciliació entre la vida laboral i familiar. Un problema ja existent abans de la Covid-19, però que la pandèmia ha agreujat. I ara, encara més, quan molts pares han de tornar progressivament a la feina i les escoles segueixen tancades.
En aquest punt, i amb l’estiu a la cantonada, agafa relleu una proposta lúdico-educativa que sempre ha tingut bona acollida entre les famílies: els casals. Enguany, però, no s’escapen al context incert del coronavirus.
Ripollet també participa d’aquest escenari, tot i que el govern municipal ha aportat una mica de llum aquests dies. Divendres passat, en una reunió telemàtica de la Junta de Portaveus, el regidor d’Educació a l’Ajuntament, Oriol Mor, va explicar que la intenció municipal és portar a terme els casals també aquest estiu, però que només serà possible quan s’assoleixi la fase 3 de desescalada.
Mor va remarcar que el govern local treballarà com fer-ho, juntament amb la comissió d’educació en el lleure de Ripollet, sempre d’acord a les directrius que la setmana passada va fer arribar la Generalitat. En aquest sentit, la secretària d’Atenció a la Infància, l’Adolescència i la Joventut, Georgina Oliva, va expresar fa uns dies el compromís de l’executiu català en fer possibles les activitats de lleure aquest estiu, assegurant que es puguin desenvolupar amb mesures de seguretat i protecció per als infants i adolescents que hi participen i per a les persones que en tenen cura, així com per la resta de la ciutadania. Això sí, sempre que es continuï avançant en el desconfinament: “L’educació en el lleure és una eina imprescindible per al desenvolupament integral dels infants i adolescents, i en el context en què ens trobem de crisi sanitària i econòmica és més necessària que mai. L’educació en el lleure és imprescindible i és un tresor que cal conservar”.
Oliva va explicar que les activitats de lleure seran especialment rellevants aquest estiu perquè permetran a infants i adolescents la recuperació de les interaccions socials més enllà del nucli familiar, la retrobada i contacte amb la natura i els espais oberts, i l’aprenentatge en les noves rutines, especialment les que tenen a veure amb la higiene i la protecció. Addicionalment, des d’una vesant pedagògica, caldrà incorporar en el disseny educatiu de les activitats aspectes com l’acompanyament emocional, el treball del dol i la gestió de la incertesa i la por al desconegut. El Departament de Treball, Afers Socials I Famílies també considera important que enguany hi hagi lleure d’estiu per ajudar el sector i les entitats i associacions, així com que es fomentin les activitats de kilòmetre zero. “Ens cal poder oferir als infants i adolescents una mica d’aire: poder gaudir dels espais a l’aire lliure, retrobar-se amb les amistats, poder tenir altres referents adults, experimentar i jugar en la natura. Per tot això creiem que el lleure és necessari i per això creiem que cal lluitar perquè sigui possible, encara que sigui d’una manera diferent a la que fins ara hem estat acostumades", va remarcar la secretària d’Atenció a la Infància, l’Adolescència i la Joventut.
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies està definint un Document Marc d’Educació en el Lleure per a l’estiu 2020, un projecte que s’està treballant de manera conjunta i coordinada des de fa dies amb les entitats i empreses del sector, el món local i també amb el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i el Consell Nacional d’Infants i Adolescents de Catalunya. Concretament, s’han fet grups de treball sobre les formes d’organitzar les noves activitats per tipologia i sobre els continguts pedagògics. També es treballa en un web de coordinació amb els agents implicats on es recullin totes les activitats que es fan a Catalunya, els protocols de salut i els recursos pedagògics treballats amb les entitats.
1.500 nens van participar l’any passat
L’any passat, Ripollet va oferir fins a 11 propostes d’activitats de lleure i esportives, adreçades a infants i joves de la ciutat d’entre 3 i 17 anys. Totes les iniciatives es van realitzar en espais municipals, com ara escoles, instal·lacions esportives i altres espais culturals.
L'Ajuntament s'encarrega de cobrir les despeses de manteniment (llum, aigua, gas i neteja) i subvenciona el 100% del cost del personal vetllador, més una part de les despeses de cada entitat que participa en la iniciativa. El passat estiu, el programa oferia activitats del Patronat Municipal d'Esports, el CE La Gresca, l'EFB Ripollet, el CE l'Estel, l'AMPA Escola Enric Tatché i Pol, el Club Tenis Ripollet, el Bàsquet Sant Gabriel, l'AFA Els Pinetons, l'Associació Futbol Sala Ripollet, l'AMPA Gassó i Vidal i el Club de Futbol Ripollet. En total, més de 1.500 places ofertades durant un mes, entre el 25 de juny i el 26 de juliol.