El Consell d’Alcaldies del Vallès Occidental s’ha reunit aquesta tarda amb el delegat territorial del govern a Barcelona i representants dels departaments de Salut i Interior. L’objectiu de la reunió ha estat compartir informació i resoldre dubtes dels municipis a l’entorn de les diferents fases de la desescalada. En concret, s’han abordat les mesures que el govern de la Generalitat ha proposat al govern espanyol per la Regió Sanitària Metropolitana Nord -on s’encabeix el Vallès Occidental- i que, finalment, ha rebut el vist-i-plau del Ministeri de Sanitat.
El president del Consell Comarcal i alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Gimènez, ha remarcat que “en aquesta situació de desescalada serà important el rol que poguem fer els ajuntaments i volem posar de manifest que estem a la disposició del Govern pel que es necessisti” i, per això, “és important generar espais com aquest consell d’alcaldies”. “La nostra disposició és de màxima col·laboració per part de les mesures que es puguin prendre”, ha afirmat Giménez.
La proposta de celebrar aquesta reunió, que s’ha convocat de forma urgent, va sorgir ahir després de la reunió de la consellera de Salut, Alba Vergés, amb els presidents dels consells comarcals, capitals de comarca i municipis de més de 100.000 habitatants de la Regió Sanitària Nord. El delegat territorial del govern a Barcelona, Juli Fernández, ha explicat que “la voluntat del govern de la Generalitat és que, en el camí de desescalada, tinguem la capacitat de treballar conjuntament”. El delegat ha expressat la predisposició en mantenir aquestes reunions durant tota la desescalada per tal de poder compartir la informació entre el món local i el Govern.
En la reunió, els municipis també han manifestat la seva preocupació per les repercussions de la crisi en l’economia i en les finances dels ajuntaments, que tindran devallada d’ingressos molt considerable per les activitats no realitzades i moltes despeses que no tenien previstes.
El Vallès es queda a la fase 0, però amb mesures
El Vallès Occidental es queda a la fase, però amb algunes mesures noves tal com ha aprovat aquesta vespre el Ministeri de Sanitat. No hi ha canvis en la mobiliat intramunicipal a la fase 0 amb noves mesures. El marc de mobilitat segueix sent el municipi.
Per a valorar el canvi de fase en cada regisó sanitària es tenen en compte tres variables: les dades epidemiològiques, les capacitats assistencials i d’altres com la densitat i la mobiliat de població. Segons ha explicat el delegat del govern, “els indicadors que tenim fan que la Regió metropolitana nord són bons, però el que fa que haguem optat per la prudència és el volum de la població amb 1’9 milions de persones i la mobilitat. El risc d’un rebrot en numeros absoluts podria suposar moltíssima gent afectada. Un increment del 3 % de persones contagiades serien 57.000 infectats nous a la Regió metropolitana nord. És molta gent i, en canvi, al Pirineu serien poques persones”.
A nivell epidemiologic, la gerent de la Regió Sanitària Nord, Anna Aran, ha explicat que “els darrers set dies s’han fet a la comarca 4.800 test PCR i només el 10% han sortit positius. Totes les residències del Vallès Occidental han estan testades i s’inclouen en aquesta xifra. Pel que fa a l’ocupació de les UCI, assegura que “es van triplicar els llits d’UCI a la Regió Metropolitana i, en aquests moments, encara estem utilitzant més llits d’UCI dels qui teniem abans de començar la crisi: estem a un 160% de la capacitat basal que teniem abans de començar la crisi. Tot i que ara està baixant l’ocupació”.
En aquesta nova Fase 0 s’ha demanat al Ministeri de Sanitat que sigui obligatori portar mascaretes a l’espai públic als municipis de més de 5.000 habitants, “tot i que la millor mascareta és la distància, els 2 metres de distància, per no entrar en falses seguretats”, assegura Fernández. El president del Consell Comarcal ha manifestat “la dificultat dels ajuntaments per poder controlar aquesta mesura a cada poble i ciutat” i, en aquest sentit, ha reivindicat que “caldrà fer molta pedagogia i comunicación”. També insistir en “la corresponsabiliat de la població”.
Reorganització de l’atenció primària i manteniment de l’hospital temporal Vallès
La gerent de la Regió Sanitària Nord, Anna Aran, ha explicat que, pel que fa a l’atenció primària, el canvi organitzatiu “ha estat evident” i que “té unes altres funcions que no havia tingut mai: sobretot l’entrada a les residències, però també amb els plans de medicacions, les baixes…”. Aran ha afegit que “ara estem preparant l’atenció primària per poder entrar a la fase 1, en la que serà clau la detecció de casos en la comunitat”.
També ha assegurat que “l’Hospital Temporal de Vallès, atenent a les condicions per poder passar de fase, de nombre de llits disponibles, es conservarà fins que tinguem clar que no hi hagi cap rebrot”.