La Generalitat ha convocat una línia d'ajuts extraordinària de 14,5 milions d'euros, per pagar el lloguer de famílies amb dificultats econòmiques sobrevingudes per la Covid-19. Es tracta d'ajuts directes per pagar un màxim de 6 mensualitats del lloguer de l'habitatge habitual, des d'abril a setembre, o bé a cancel·lar els microcrèdits que la família hagi demanat.
La subvenció s'adreça a famílies arrendatàries que es trobin en situació d'atur, Expedient Temporal de Regulació d'Ocupació (ERTO) o que hagin vist reduïda la seva jornada de treball de manera que els suposi una pèrdua d'ingressos. Poden accedir aquelles famílies amb despeses de lloguer i dels subministraments bàsics que igualin o superin el 35% dels seus ingressos i quan el lloguer no sigui superior a 900 euros. Requisits econòmics Quant als ingressos, la convocatòria de la Generalitat demana als interessats que el conjunt dels ingressos dels membres de la unitat familiar, en el mes anterior a la sol·licitud de l'ajut, no siguin superiors a 1.613,52 euros mensuals. Aquest màxim s'amplia a 2.151,36 euros mensuals quan la unitat familiar, composta pels cònjuges i els seus descendents sota tutela que conviuen junts, tingui a càrrec algun membre amb una discapacitat reconeguda igual o superior del 33% (intel·lectual) o al 65% (sensorial o física) o amb una malaltia greu que l'incapaciti per a treballar. Si és la persona deutora principal qui pateix aquesta discapacitat, el límit d'ingressos augmenta fins els 2.689,20 euros mensuals. Aquests ingressos màxims es podran incrementar en 53,78 euros per cada fill a càrrec o en 80,67 euros per fill, si la família és monoparental. Fins a 750 euros durant 6 mesos L'ajut es concedeix per un import màxim mensual que, en el cas de Cerdanyola i Ripollet, dins la demarcació de Barcelona, és de 750 euros. En cas de compatibilitzar aquest ajut amb altres d'ordinaris, el seu import total no pot superar la renda de lloguer pactada en el contracte d'arrendament. L'ajut es destinarà a pagar un màxim de 6 mensualitats del lloguer de l'habitatge habitual, des d'abril a setembre.
Els ajuts es concediran per ordre d'entrada al registre corresponent fins a exhaurir el pressupost. La Generalitat ha habilitat un número específic d'informació i d'assessorament (900 922 841), de 9 a 14 hores.
Presentació de sol·licituds i informació
La presentació de la sol·licitud es pot fer, fins al 30 de setembre, preferentment de manera telemàtica, al web de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya (els enllaços estaran actius a partir d'aquesta mitjanit). Malgrat tot, tant Cerdanyola com Ripollet també facilitaran, de forma excepcional, la possibilitat de tramitar les sol·licituds de forma presencial.
En el cas de Cerdanyola, a l’Oficina Municipal d’Habitatge, que precisament a reobert aquesta setmana. El servei ha reprès l’atenció presencial en horari de 9 a 14 hores. Les atencions preferentment se segueixen realitzant telefònicament i s’atèn de forma presencial en casos excepcionals, com seria el dels nous ajuts de la Generalitat, i mitjançant cita prèvia que caldrà sol·licitar trucant 93 580 88 88 (extensió 3546).
El personal de l’oficina disposa d’equips de protecció per atendre a la ciutadania i la mateixa instal·lació està adaptada per complir amb les mesures higièniques i de seguretat per evitar la propagació de la Covid-19. L’accés a l’oficina està restringit a dues persones.
L’Ajuntament de Ripollet ha explicat que també facilitarà l’opció de fer les sol·licituds de forma presencial a l’OAC, però serà només a partir de dilluns vinent, sempre que el municipi entri, com ha propostat el Departament de Salut al govern espanyol, a la fase 1 de desconfinament. En aquest cas, els interessats haurien de demanar cita prèvia (Tel. 93 504 60 01, a/e: oac@ripollet.cat, formulari electrònic).