Hi ha llum al final del túnel. Després que Cerdanyola, Ripollet i la resta de la comarca, englobades a la regió sanitària metropolitana nord, hagin entrat aquesta setmana en una fase 0 avançada, amb certes flexibilitzacions, dilluns vinent podrien fer-ho ja a la fase 1 si, com tot sembla indicar, el govern espanyol dona el vist-i-plau a la proposta del Departament de Salut. I les perspectives immediates de cara als terminis del procés de desescalada, a més, semblen difícilment millorables.
Així es desprèn, al menys, de les paraules del doctor Manel Cervantes, cap de Malalties Infeccioses del Parc Taulí, l’hospital de referència a Cerdanyola i Ripollet. En declaracions a Ràdio Sabadell, el doctor Cervantes considera absolutament justificada la proposta efectuada ahir per la Generalitat al ministeri de Sanitat: “Per l’evolució de l’epidèmia a la comarca i a la regió sanitària, les coses estan anant molt a millor i molt aviat es podria fer aquest primer pas a desconfinar una mica la situació”. El cap de Malalties Infecciones del Taulí remarca que els casos a la comarca no paren de baixar des de fa tres setmanes. De fet, les dades així ho reflexen. Avui hi han comptabilitzades 72 persones ingressades per coronavirus a l’hospital de Sabadell, quan a l’abril es va arribar a un pic màxim de 640 malalts: “Així com inicialment estàvem molt preocupats quan es doblaven els casos cada setmana, ara veiem que baixen a molt més de la meitat també cada setmana. Estem preparats per fer un pas més i, si aquest surt bé, doncs el següent, fins a la normalitat completa”.
Una evolució que, segons el doctor Cervantes, convida a ser optimista sobre el procés de desescalada i, de fet, preveu que la comarca podria avançar en menys d’un mes cap a la ‘nova normalitat’: “La perspectiva és que en tres setmanes podem estar sense limitacions viàries ni de treball”. Només quedaria pendent la reobertura de les escoles, un tema “molt controvertit”, ja que hi han representades dues posicions enfrontades, com explica Cervantes: qui defensa que la malaltia presenta poques complicacions en els més petits i “obririen demà mateix” i els que opten per la prudència perquè defensen que són un focus potencial de contagis.
Tot i el seu optimisme, el doctor del Parc Taulí també ha advertit que el risc de rebrot sempre hi és present, però que s’haurien de registrar quatre o cinc dies de nous casos en ascens per plantejar-se tornar al confinament.