Cerdanyola se suma enguany a les Jornades Europees d'Arqueologia (JEA), una iniciativa nascuda a Franca i que actualment es fa a 18 països euroeus. Ho farà amb l'oferta digital de l'activitat ‘Un catàleg de l'Antiguitat: la ceràmica ibèrica’. És una proposta que han preparat el CRAC i el Museu i Poblat de ca n’Oliver i es correspon a l'habitual activitat que es fa cada tercer diumenge de mes, darrerament en format online.
L’activitat permet descobrir aspectes concrets de la cultura ibèrica d'una manera diferent, de forma gràfica i manipulativa. Es proposa fer un disc sobre la ceràmica ibèrica del poblat de Ca n'Oliver, les seves tècniques, formes i decoracions. Tota la informació i imatges per fer el cercle es trobarà a partir del 19 de juny als perfils Instagram i Facebook del Museu. Un cop fet el cercle, es podrà fer rodar perquè, com en un catàleg, mostri les imatges i la informació de cadascuna de les peces.
La participació del Museu i el Poblat de ca n’Oliver, juntament al CRAC, evidencia la importància del seu treball de recerca i investigació, produint materials de difusió com el que formarà part de les JEA.
El Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver és un conjunt patrimonial clau per conèixer en profunditat la cultura ibèrica laietana. En el Museu s'exposen més de 500 objectes trobats a les excavacions arqueològiques i al Poblat Ibèric es poden veure més de 6.000 metres quadrats de restes recuperades i tres edificis reconstruïts. Junts formen un conjunt patrimonial singular en l'àmbit de la recerca, la formació i la difusió de la cultura ibèrica a Catalunya. Situat al cim d'un dels turons de la serra de Collserola que mira al Vallès, Ca n'Oliver és la seu principal del Museu d'Història de Cerdanyola i l'espai des d'on es desenvolupen projectes i programes de recerca, protecció i difusió del patrimoni cultural de Cerdanyola amb l'objectiu de fer-lo accessible a tothom.
Les Jornades Europees d’Arqueologia
Les Jornades Nacionals d'Arqueologia a França, dirigides pel INRAP i sota l'empara del Ministeri de Cultura, mobilitzen a tota la comunitat arqueològica a França des de fa més de deu anys. Tots els protagonistes de l'arqueologia s'associen per a fer descobrir al públic més ampli possible les riqueses i els secrets de la disciplina.
Les JNA es van ampliar a Europa el 2019 i divuit països van participar per primera, entre ells Espanya. El 2020, les Jornades Nacionals d'Arqueologia es converteixen en les Jornades Europees d'Arqueologia (JEA).
En les JEA, tots els protagonistes relacionats amb l'arqueologia es mobilitzen perquè el públic descobreixi els tresors del patrimoni i els secrets de la disciplina. S'anima als operadors d'excavacions, organismes de recerca, universitats, museus i jaciments arqueològics, laboratoris, associacions, centres d'arxius i entitats territorials a organitzar activitats innovadores, originals i interactives per al públic en general. Es convida a tots els països membres del Consell d'Europa a participar en les Jornades Europees d'Arqueologia.