La crisi de la Covid-19 ha confinat a tota la població a casa gairebé dos meses. Una situació habitual per a tots els usuaris del programa ‘Avui Sortim’ de Creu Roja, per a qui l’aïllament social no és anecdòtic, sinó una realitat. Aquesta setmana, despré de setmanes aturat per la pandèmia del coronavirus, l’assemblea local de Creu Roja a Cerdanyola, Ripollet i Montcada ha tornat a posar en marxa aquesta iniciativa, que compta amb el finançament de la Fundació La Caixa i la col·laboració dels tres consistoris.
El programa, que està en marxa des del passat mes d’octubre, té com a objectiu facilitar l’accés al carrer a persones grans que viuen soles, tenen problemes de mobilitat o viuen una situació d’aïllament social.
La Creu Roja atén dues vegades per setmana a persones amb aquest perfil. És el cas de l’Eusebio, un veí de Cerdanyola que, amb 86 anys d’edat, té la mobilitat molt reduïda. Viu amb la seva dona i cuidadora, la Maria, a un primer pis sense ascensor. Fonts de Creu Roja expliquen que des de la tardor passada és usuari del programa ‘Avui Sortim’ i, gràcies a la iniciativa de l’ong, ha pogut recuperar petits plaers quotidians com tornar a prendre’s el cafè amb llet a la terrassa del bar de sempre o prendre el sol a un banc. “Feia més de quatre mesos que no sortia al carrer, ara ho pot fer un cop per setmana”, remarquen des de Creu Roja.
La Rosario és veïna de Ripollet, té 84 anys i fa més de tres anys que té problemes de mobilitat. Les cames se li adormen i la seva filla tem que qualsevol dia caigui i s’hagi de quedar prostrada al llit. Tot i que viu en un pis amb ascensor, l’accés al carrer no està habilitat per a les cadires de rodes i uns esglaons impossibiliten que surti al carrer quan voldria. Des de Creu Roja destaquen que, gràcies al programa ‘Avui Sortim’, pot fer-ho un cop per setmana i, abans de la Covid.19, assistia setmanalment a les seves classes de lectoescriptura a l’ong, una cita que esperava amb molta il·lusió.
Mari Carmen Macias, tècnica de la Creu Roja, explica que el programa recuperat aquesta setmana “millora la salut física i mental de les persones més grans que són dependents i que troben barreres arquitectòniques com ara esglaons o escales que impossibiliten la seva sortida al carrer”. Així, en cada sortida programada, es mobilitza un tècnic acreditat i un voluntari de la Creu Roja o un familiar directe qui, una vegada la persona ja està al carrer, acompanya a l’usuari a donar un tomb pel barri o a fer algun encàrrec concret, com ara anar a la perruqueria.