El Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola va aprovar dijous passat de forma inicial la modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM) a l’àmbit discontinu del Bosc Tancat i el Parc de la Riera de Canaletes. La iniciativa impulsada des del govern municipal del PSC suposa canviar les qualificacions urbanístiques d’un espai a l’altre: d’equipaments al Bosc Tancat i de zona verda al parc.
L’expedient indica que al Bosc Tancat es proposa crear un espai de lleure i esport a l'aire lliure “diferent de qualsevol altre dels existents a Cerdanyola i que pugui ser una alternativa a espais com el de Can Coll al Parc Natural de Collserola”. Així, es qualifiquen part dels sòls d'equipament esportiu davant” la dificultat que ha tingut l'Ajuntament des de l'any 1989 per donar un ús a aquest espai que permeti mantenir-lo i evitar-ne la degradació” i es vol facilitar en un futur “la continuïtat del passeig entorn al Riu Sec”.
Pel que fa al Parc de la Riera, l’expedient assenyala que els sòls, “tot i estar qualificats de sistemes d'equipaments”, tenen un ús social molt consolidat i disposen d’un gran valor de protecció de l'entorn de la Riera de Sant Cugat i de Collserola. Per això, la proposta impulsada des del govern del PSC és per qualificar-los d'espai lliure i “preservar-los així de la seva transformació a equipaments esportius”.
En la seva intervenció al plenari, la regidora d’Urbanisme a Cerdanyola, Eulàlia Mimó, va defensar l’opció que el Bosc Tancat tingui una part qualificada com equipament: “És una zona que està com allunyada de la ciutat, està envoltat de zona industrial, de carreteres, del tren, del riu…. Queda com aïllat i no té un atractiu específic si no és perquè té allà alguna activitat específica que li doni vida”. Per això, segons Mimó, “entenem que és adequat que tingui una part de qualificació com a equipament per donar suport a aquestes activitats”.
En el cas del Parc de la Riera, la regidora del PSC va recordar que es troba en una zona a tocar de Collserola i que “ara mateix ja està molt consolidat en el seu ús com a parc” entre el veïnat. “Ens sembla que és una bona oportunitat d’endreçar aquests dos espais, de manera que l’ús que els hi donem sigui el més adequat per a la ciutat en aquests moments”, va remarcar Mimó.
En el torn obert a les intervencions de la resta de grups, la regidora d’ECP Pilar Adell va mostrar-se favorable al canvi de planejament impulsat des de l’excetiu del PSC a partir d’uns expedients que va qualificar com a “rigurosos”. Això sí, Adell va fer un parell de peticions. En el cas del Bosc Tancat, la regidora dels comuns va demanar que quedi ben definit la seva funció i activitat per tal que es pugui “controlar a través d’inspeccions que la reglamentació es compleix de forma fefaent”.
Pel que fa al Parc de la Riera, la regidora d’ECP es va referir a l’autorització d’un bar desmontable de 50 metres quadrats que contempla l’expedient. Adell va demanar una “supervisió clara” per complir la reglamentació en cas que, finalment, s’instal·li aquest espai, remarcant que ja existeixen suficients negocis de restauració al llarg de l’avinguda de Canaletes.
El govern municipal, segons Eulàlia Mimó, considera que s’ha regulat al màxim el tema de l’edificació a l’espai de Canaletes afectat per la modificació de planejament: “El PGM, en zones verdes, permet una edificació d’un 5%. Amb la dimensió del Parc de la Riera és molt més dels 50 metres que es regulen en aquest document. Per tant, el que estem fent és reduir la possibilitat d’edificar”.
Dubtes d’ERC
També va intervenir al debat un dels grups que no va donar suport iniciament a l’expedient, ERC. El seu regidor Íñigo Enterría va explicar que els republicans tenien la voluntat de votar favorablement, però que no ho farien per una sèrie de qüestions que els hi generen dubtes. Enterría va indicar que prefereixen presentar un seguit d’esmenes i esperar a l’aprovació definitiva de la modificació per variar el seu vot, si s’escau, de l’abstenció al vot favorable.
Enterría, que va mostrar la seva sorpresa per l’actual planejament que data de 1993 (“sembla extrany que algú autoritzés fer construccions en zones verdes”), va posar de relleu l’existència d’una “distorsió” de la realitat entre la documentació de la concessió administrativa vigent al Bosc Tancat i l’expedient de modificació de PGM presentat pel govern: “No hi ha una congruència entre els metres quadrats que es reflecteixen en un i altre document”. Una variació que, segons el regidor d’ERC, “no és un tema menor” i que portarà el seu grup a presentar un seguit d’al·legacions per intentar posar-hi llum: “Segur que des del servei d’Urbanisme se’ns aclarirà i arribarem a un acord, però hi ha una sèrie de coses que ens sobten i per això no votem a favor”.
En resposta a Enterría, la regidora d’Urbanisme, Eulàlia Mimó, va defensar que “en el document hem fet una proposta de com creiem que hauria d’estar regular i endreçat aquest espai” i que “pot ser que en alguns punts coincideixi amb la realitat i en altres, no”.
Enterría també va trobar a faltar una “millor concreció” a l’expedient pel que fa als “problemes que hi han hagut amb el bar- restaurant” del Bosc Tancat l’estiu passat, quan “va fer funcions de sala de festa-discoteca en uns horaris que no li pertocaven”. En aquest sentit, el dirigent republicà va remarcar que “s’hagués agraït que a la memòria s’hagués especificat que, efectivament, aquest bar-restaurant ha de fer els horaris que té reconeguts”.
La regidora d’Urbanisme va respondre a Enterría que l’expedient aprovat inicialment no està adreçat a marcar la línia sobre aquests aspectes: “En el planejament no regulem aixó. Es regulen els usos, no els horaris”.
Per últim, Enterría va lamentar la manca d’un programa de participació ciutadana per tirar endavant la modificació de planejament i, en aquest sentit, va recordar que el seu grup i altres formacions del consistori ja van demanar-ho la passada legislatura, per exemple, amb el canvi de modificació de PGM al carrer Santa Teresa: “Molts partits ho vam demanar aleshores i m’extranya que ningú hagi dit res ara”. En aquesta línia, Enterría va explicar que ERC, a través de la regidora Montse Nieto, ha preguntat a l’associació de veïns de Canaletes sobre la proposta del govern i “ens han dit que no tenien cap coneixement d’aquest canvi d’usos”.
En la seva resposta al dirigent independentista sobre la manca d’un programa de participació ciutadana, Eulàlia Mimó va remarcar que es tracta d’una qüestió regulada per la Llei d’Urbanisme, que estipula “quan s’ha de fer i quan no”. En el cas elevat dijous passat al plenari, segons la regidora del PSC, “no s’havia de fer”.
En qualsevol cas, la responsable d’Urbanisme al govern de Cerdanyola va negar la versió d’ERC i va explicar que sí havien parlat del tema amb l’associació de veïns de Canaletes, als qui van veure conformes amb el fet que aquest espai es mantingui com a zona verda: “No vam percebre que hi hagués cap problema amb aquesta modificació, al contrari, els hi semblava bé que passés a tenir qualificació definitiva de parc urbà”.
La proposta de modificació de PGM Metropolità a l’àmbit discontinu del Bosc Tancat i el Parc de la Riera de Canaletes va rebre el vist-i-plau de PSC, Ciutadans, En Comú Podem, Junts per Cerdanyola i PP, mentre que ERC i Guanyem Cerdanyola van optar per l’abstenció.