Aquest matí s’han reunit els membres del grup impulsor d’Indústria i Innovació que està elaborant el Pla de reactivació econòmica de la comarca per compartir les accions més immediates que es portaran a terme encara en escenari de pandèmia. Aquest primer paquet d’actuacions van dirigides al sector industrial, però també inclouen mesures generals que han de permetre, a partir de l’acció immediata, pal·liar, ajudar i afrontar algunes de les conseqüències d’aquesta crisi i ser la base inicial del nou Pla de Reactivació econòmica 2021-2023 que marcarà l’actuació en l’àmbit de desenvolupament econòmic local.
El conseller de Desenvolupament Econòmic Local del Consell Comarcal i alcalde de Barberà, Xavier Garcés, ha explicat que “totes i tots els qui avui som aquí som ben conscients de l’important impacte que la pandèmia de la Covid està tenint en el teixit socioeconòmic de la comarca”. Un impacte que “no és estàtic”, ja que cada cop “ens porta unes dades més preocupants que poden anar a més perquè estem davant un escenari de regressió econòmica a curt termini per la finalització i impacte de les grans mesures de suport als teixit empresarial, com ERTOS o ajornament de tributs, i la possible situació de rebrots que puguin comportar restriccions de l’activitat econòmica”. En aquest context, Garcés explica que avui “hem donat llum verda a unes primeres actuacions prioritàries a desenvolupar de forma concertada i participativa per tots els agents del territori d’acord amb les possibilitats de recursos actuals”.
El conseller de Desenvolupament Econòmic Local del Consell Comarcal també ha remarcat que “tenim un problema de finançament i manca de recursos pel projectes de territori i hem de ser capaços de poder traslladar a les administracions superiors aquesta greu situación”. Així, l’alcalde de Barberà explica que el Consell Comarcal s’ha posat en contacte amb la Diputació de Barcelona, les conselleries de Treball i Indústria i el Ministeri “per poder explicar i deixar constància de les necessitats i de la situació que viu el territori”.
Les mesures del Pla de Xoc
El Pla de Xoc preveu 24 actuacions inicials en 9 àmbits de treball. En el camp de la fiscalitat Local i la simplificació administrativa destaca la creació d’una comissió jurídica per tal de facilitar un grau de cobertura legal i administratiu comú entre els diferents municipis de la comarca per la implementació d’ajuts i bonificacions. També l’intercanvi de bones pràctiques per impulsar l’harmonització entre els municipis, creant ‘ordenances tipus’ i guies. Juntament amb els ajuntaments també es vol facilitar i accelerar la tramitació electrònica en tràmits empresarials, donant suport a les PIME.
En l’àmbit dels espais econòmics es vol conèixer l’impacte de la crisi en l’ocupació dels Polígons d’Activitat Econòmica per tal de poder-hi actuar.
Pel que fa a la qualitat de l’Ocupació, el Pla de Xoc de la comarca preveu recollir la informació de les 60 grans empreses del territori per valorar la seva situació. També es vol identificar les empreses motores locals, amb un alt valor estratègic, que es troben en situació d’ajust o en risc. Es crearà una cartera comuna de serveis de programes d’assessorament i suport per oferir a les PIMES del territori així com també per acompanyament a persones provinent de tancaments d’empreses i processos d’ajust.
En el camp de la sostenibilitat i l’economia circular, s’aposta per una sortida circular a la crisi, tal i com marca el Pla de Reconstrucció aprovat pel Consell d’alcaldies. El Pla de Xoc apunta actuacions de transferència de coneixement i tecnologia per innovació sostenible i l’acompanyament a les indústries que vulguin implementar l’economia circular.
En l’àrea de la digitalització està previst fer noves accions de sensibilització per a les PIMES per a poder obrir noves oportunitats de negoci relacionades amb la digitalització. També s’activa un servei d’assessorament personalitzat per elaborar i iniciar un full de ruta cap a la transformació digital. Es manté el suport a les iniciatives locals de fabricació de material d’ús sanitari en previsió d’un nou rebrot.
Pel que fa la formació pel treball, es preveu la realització d’un curs modular pels formadors i formadores en FP a la comarca per a la docència híbrida i la creació d’un mòdul general en competències digitals adreçat a l’alumnat d’FP ocupacional previ a l’inici de la formació. Mitjançant la realització d’una taula rodona en format webinar es generarà debat, apropant els canvis d’accés al coneixement, tant a les entitats formatives del sector ocupacional com d’empreses del territori.
En el camp de la mobilitat es treballarà en el marc del Pla Supramunicipal de la Qualitat de l’aire, que s’està elaborant a la comarca. També es preveuen accions en economia social i solidària, camp on es vol enfortir el teixit empresarial local donent suport a la creació de plataformes locals de distribució als municipis, la compra online i la distribució. També posar en valor les iniciatives d’innovació i transformació social que s’han activat durant la pandèmia per tal de generar coneixement compartit.
Les dades actuals
Actualment a la comarca hi ha una taxa d’atur del 13’7%. De fet, s’ha registrat un augment del 4’7% de l’atur al juny respecte el maig i respecte a l'any anterior, l’atur ha crescut un 30,3%. S’han efectuat prop de 10.600 expedients d’ERTO, que afecten a gairebé una de cada tres persones assalariades de la comarca. Sectorialment, la secció amb més persones afectades a la comarca és la indústria manufacturera (29,5%), seguida del comerç (17,5%), l'hostaleria (12%), la construcció (6,2%) i les activitats professionals (5,1%). Aquestes cinc branques concentren el 70% del total de llocs de treball afectats. També s’ha produït una davallada consecutiva de l’afiliació a la Seguretat Social i respecte del maig, augmenta en 6.586 (+4,7%) el nombre de persones demandants d'ocupació i al juny sumen un total de 146.811.