Tal i com estava previst, avui ha començat a Ripollet una estratègia porta a porta per dur a terme un cribratge comunitari basat en la geolocalització de casos Covid-19 que s'ubiquen en un dels barris més afectats del municipi, el de Pont Vell i Can Tiana. Per fer-ho, s’ha delimitat la zona i s’han detectat diferents edificis on es farà el cribratge de PCR a tots els nivells d’aquests.
La mesura es reforçarà amb una altra estratègia més dirigida a tot el barri i basada en un espai sanitari mòbil muntat pel Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) on es realitzarà, durant 3 dies, una recollida de mostres a pacients asimptomàtics amb la idea de trobar els portadors i poder tallar la cadena de transmissió. La previsió, segons Salut, es fer uns 2.000 tests. Núria Prat, directora d'Atenció Primària de la Metropolitana Nord de l'Institut Català de la Salut (ICS), ha posat èmfasi en que “l'objectiu és identificar els pacients asimptomàtics perquè aquesta és la població que pot causar la transmissió de la malaltia”.
Per la seva banda, la directora executiva del Sector Sanitari Vallès Occidental Est del Servei Català de la Salut, Núria Serra, també ha volgut remarcar que l’actuació d’avui forma part “d’un paquet de mesures puntuals que avui comencen a Ripollet i, a partir de demà, a Sabadell i Terrassa i estan emmarcades en una estratègia d’acció global en el Vallès Occidental”. Serra ha assegurat que dins la Metropolitana Nord s’estan ara fent moltes accions de contenció perquè “és quan s’ha vist que la incidència ha pujat”.
Aquesta acció va dirigida a persones asimptomàtiques. Les que tinguin símptomes han de trucar al seu centre d'atenció primària o al 061. I les que hagin de romandre a casa han de seguir amb totes les recomanacions de seguretat i mantenir els catorze dies de quarantena.
Aclariments de l’Ajuntament
La carpa del SEM a Ripollet estarà oberta al parc Maria Regordosa des de demà i fins dissabte, de 8’30 a 13 hores i de 17 a 21 hores, per tal de donar el major servei possible a la població dels barris. L’alcalde de Ripollet, José María Osuna, i la tinenta d’alcalde de Salut Pública, Txell Caler, han visitat aquesta tarda la zona, on han conversat amb les agents cívics que hi treballen i han comprovat que tot està a punt per començar demà els tests PCR a la unitat mòbil del SEM.
En principi, l’Ajuntament va facilitar ahir un llistat dels carrers afectats per aquest sistema pilot, que serien Verge de Montserrat, Mancomunitat, Sant Sebastià, Tiana, Nostra Senyora dels Àngels, Nostra Senyora del Pilar, Clos, Rosari, Avinguda Estació i Bonavista.
El consistori, però, ha fet públic un aclariment sobre qui s’ha d’acostar fins a la carpa ubicada al parc Maria Regordosa per fer-se la prova, tenint en compte la singularitat d’una zona a cavall entre Ripollet i Cerdanyola. Així, ha explicat que “és altament recomanable” que hi vagin els veïns que viuen als carrers anunciats ahir per tal de frenar una possible transmissió comunitària”. En el cas dels veïns que viuen a Pont Vell i Can Tiana, però el seu carrer no surt al llista inicial, el consistori explica que també és recomanable anar-hi, “tant si són de Ripollet com de Cerdanyola”.
L’Ajuntament també considera convenient que s’acostin a la carpa del SEM aquelles persones que, tot i que resideixin a altres barris de Ripollet, facin vida social o laboral als barris de Pont Vell i Can Tiana.
Diferent és el cas de les persones que viuen a altres sectors de Ripollet i no visiten habitualment la zona afectada pel cribatge massiu que farà Salut. En aquests casos, l’Ajuntament es limita a explicar que, quan es tinguin símptomes, es truqui al CAP corresponent.