Via inesperada d’ingressos a les arques públiques de Cerdanyola i Ripollet. El Departament d’Interior ha acordat destinar als ajuntaments el 85% de la recaptació de les denúncies efectuades per les Policies Locals de Catalunya durant el confinament originat per la Covid-19. El 15% restant romandrà a la Generalitat de Catalunya per fer front al cost de la tramitació de les mateixes.
Des de la Generalitat han explicat que la decisió és fruit de l’acord assolit recentment en una reunió mantinguda entre el conseller d’Interior, Miquel Buch i el director general d’Administració de Seguretat, Jordi Jardí, amb el president i la secretària general de l’Associació Catalana de Municipis, Lluís Soler i Joana Ortega, respectivament; i la presidenta i el secretari general de la Federació de Municipis de Catalunya, Olga Arnau i Magí Rovira, respectivament.
Durant el període de confinament, entre els dos cossos policials van efectuar un total de 142.766 denúncies, de les quals 73.200 les van imposar els Mossos d’Esquadra i 69.566 les Policies Locals de Catalunya. En el cas de Cerdanyola, l’Ajuntament explica que la Polica Local va aixecar un total de 648 actes per infracció a la Llei 4/2015 de protecció de la seguretat ciutadana. En el cas de Ripollet, el consistori ha informat que la Policia Local va realitzar un total de 585 denúncies des de l’inici de l’estat d’alarma.
Tot i que, com expliquen des de l’Ajuntament de Cerdanyola, aquestes actes aixecades pels agents locals es tramiten a través dels Mossos d’Esquadra i la Generalitat és l’administració competent per a la seva tramitació, l’acord assolit per Interior amb el món municipal permetrà una via d’ingressos inicialment imprevista als ajuntaments de Cerdanyola i Ripollet. Encara resta per determinar, això sí, la quantitat exacte.
Els imports de les multes que es van decidir imposar són de 300 euros per infringir la Llei de salut pública i 601 euros, la mínima, per infringir la Llei orgànica de protecció de la seguretat ciutadana. Des d’Interior recorden, a més, que hi ha expedients sancionadors en què aquestes quantitats es poden incrementar per l'existència d'alguna circumstància especial.
En el primer cas, la persona sancionada podrà acollir-se a una rebaixa de fins al 40%, del 20% si reconeix la responsabilitat i del 20% si paga abans de dictar-se la resolució; i en el segon cas del 50% si paga voluntàriament i no formula al·legacions. Així doncs, els 300 euros poden convertir-se en 180 euros i els 601 euros en 300’50 euros.
Interior ha explicat que està coordinant, mitjançant la Direcció General d’Administració de Seguretat, un centenar de lletrats de la conselleria que estan treballant en la tramitació d’aquests expedients sancionadors.