La Generalitat i l’Ajuntament de Ripollet posaran avui en marxa l’estratègia de prevenció de la Covid-19 a la zona de Can Tiana i el Pont Vell. Personal sanitari del CatSalut iniciarà un sistema de contenció de la transmissió comunitària del coronavirus en aquesta zona mitjançant una actuació porta a porta, comerç a comerç, amb equips de professionals sanitaris acompanyats de mediadors i d’agent cívics per part del consistori.
També quedarà instal·lada una àrea assistencial mòbil del SEM al parc Maria Regordosa, per tal que a partir de demà totes les persones dels barris de Pont Vell i Tiana puguin acostar-se a fer-se aquest test. La previsió de Salut és que, entre dijous i dissabte, es puguin fer 2.000 tests. Segons ha explicat Josep Maria Argimon, secretari de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, es tracta d’una “estratègia diferent, perquè no és només pensar en mesures, sinó començar una estratègia molt més proactiva”.
Des de la Generalitat remarquen que la situació epidemiològica a Catalunya va millorant gràcies a les accions en els territoris amb una major incidència de casos. Ara, l’atenció està centrada en les zones ubicades a la segona corona metropolitana, especialment al Vallès Occidental. Al marge de Ripollet, també es faran cribatges massius a Terrassa i Sabadell, en un actuació que ja té un antecedent que es va fer a petita escala a Granollers. Salut destaca que es tracta d'accions intenses, quirúrgiques, amb l'objectiu de tallar les cadenes de contagi.
L’objectiu de l’estratègia que es posarà en marxa a Ripollet és “no haver d’arribar a imposar restriccions més severes” com a altres municipis. “La situació no és d’alarma, però volem evitar conseqüències més greus. El nostre objectiu és frenar les cadenes de transmissió quant abans millor i garantir l'aïllament corresponent", explica Anna Aran, gerent de la Regió Metropolitana Nord del Servei Català de la Salut.
Aclariments de l’Ajuntament
La carpa del SEM a Ripollet estarà oberta al parc Maria Regordosa des de dijous fins dissabte, de 8’30 a 13 hores i de 17 a 21 hores, per tal de donar el major servei possible a la població dels barris. En principi, l’Ajuntament va facilitar ahir un llistat dels carrers afectats per aquest sistema pilot, que serien Verge de Montserrat, Mancomunitat, Sant Sebastià, Tiana, Nostra Senyora dels Àngels, Nostra Senyora del Pilar, Clos, Rosari, Avinguda Estació i Bonavista.
El consistori, però, ha fet públic un aclariment sobre qui s’ha d’acostar fins a la carpa ubicada al parc Maria Regordosa per fer-se la prova, tenint en compte la singularitat d’una zona a cavall entre Ripollet i Cerdanyola. Així, ha explicat que “és altamente recomanable” que hi vagin els veïns que viuen als carrers anunciats ahir per tal de frenar una possible transmissió comunitària”. En el cas dels veïns que viuen a Pont Vell i Can Tiana, però el seu carrer no surt al llista inicial, el consistori explica que també és recomanable anar-hi, “tant si són de Ripollet com de Cerdanyola”.
L’Ajuntament també considera convenient que s’acostin a la carpa del SEM aquelles persones que, tot i que resideixin a altres barris de Ripollet, facin vida social o laboral als barris de Pont Vell i Can Tiana.
Diferent és el cas de les persones que viuen a altres sectors de Ripollet i no visiten habitualment la zona afectada pel cribatge massiu que farà Salut. En aquests casos, l’Ajuntament es limita a explicar que, quan es tinguin símptomes, es truqui al CAP corresponent.