La primera tinent d’alcalde, Pilar Castillejo, va explicar que el govern municipal ha adoptat mesures fiscals que pretenen incentivar l’activitat econòmica a Ripollet, donada la difícil situació actual generada per la pandèmia. Així, la regidora d’Economia va anunciar “novedoses bonificacions” en el cas de l’IBI, destinades a “potenciar” tant el comerç local com la indústria. En aquest sentit, Castillejo va explicar que l’executiu de Ripollet reduirà a la meitat el rebut d’aquest impost en els casos d’obertura d’activitats en locals buits. Això sí, la regidora de Decidim va assenyalar que la mesura es restringirà en algunes activitats que “entenem que Ripollet no necessita, com aquelles que fomentin la ludopatía, discoteques o benzineres”. Tampoc s’hi podran acollir els grans tenidors, entenent-se per aquells que tinguin més de 10 propietats.
No serà l’única novetat en el cas de l’IBI. Castillejo va anunciar que també s’aplicarà una bonificació del 50% de l’impost quan es produeixi una rebaixa del preu del lloguer d’una activitat comercial. La primera tinent d’alcalde va recordar que es tracta d’una mesura demandada a la taula del Pla de Xoc per pal·liar els efectes de la crisi de la Covid-19.
Relacionada amb les modificacions a l’IBI, Castillejo va detallar que també està previst una bonificació del 50% de l’impost de construccions i obres en aquells projectes que es desenvolupin per obrir un local buit.
També hi hauran novetats que afectaran el sector de l’hostaleria. La primera tinent d’alcalde va recordar “l’important esforç econòmic” realitzat enguany per l’Ajuntament amb l’objectiu d’ajudar aquests negocis, no cobrant la taxa per l’ampliació ni l’obertura de noves terrasses de bars i restaurants. Castillejo va assenyalar que l’any vinent continuarà el suport del consistori als establiments de Ripollet, però será “de manera més moderada”. Així, està previst elaborar un reglament “que posi ordre als drets i deures” d’aquests negocis i, a més, l’Ajuntament bonificarà l’obertura de noves terrasses.
Pel que fa al mercat setmanal, Castillejo va explicar que la voluntat municipal és mantenir el preu actual perquè “és un sector que ha rebut pocs ajuts i necessita que l’impulsem”. Sí que hi hauran modificacions, en canvi, en la fiscalitat dels guals de la ciutat. Castillejo va explicar que calia “posar ordre” en aquesta qüestió i “refer” el padró de guals. La intenció de l’Ajuntament és que el coeficient que els reguli a partir d’ara estigui en funció del número de places.
Castillejo, igualment, va anunciar “criteris de justicia” pel que fa a la brossa comercial, on es tindrà en compte la dimensió de l’establiment.
La primera tinent d’alcalde, per últim, es va referir a les novetats referides als preus dels aparcaments a la ciutat que depenen de l’Ajuntament. Així, va recordar la incorporación del pàrquing del riu Ripoll a la xarxa d’aparcaments públics: “A partir del genera ja formarà part de les ordenances. Tindrà un preu públic i l’Ajuntament ja podrà actuar sobre el seu cost”.
També va anunciar la rebaixa d’un 20% en el preu del pàrquing del Molí, motivada en la pèrdua d’aparcament al centre de Ripollet: “Ens sembla razonable buscar una compensació que ajudi els veïns a tenir places d’aparcament en aquesta zona”.
Queixes del PSC per l’IBI
L’expedient presentat per l’equip de govern es va aprovar amb els vots favorables de Decidim Ripollet, Som i el regidor no adscrit Eugeni Montanuy, mentre que Cs hi va votar en contra i el PSC s'hi va abstenir.
Els socialistes, a través del seu portaveu, Luis Tirado, van reclamar una rebaixa de la taxa de l'IBI que compensi la pujada dels valors cadastrals a partir de la revalorització realitzada de l’any passat. Segons Tirado, aquesta revisió ha suposat una pujada mitjana del 4% en els rebuts de l’IBI a la ciutat i, en aquest sentit, va anunciar que el seu grup presentarà al·legacions en el periode d’exposició pública de les ordenances fiscals de 2021 per capgirar aquesta situación.
El PSC també presentarà esmenes per tal que l’equip de govern desenvolupi un projecte de tarificació social als serveis municipals, una actuació que ajudaria, segons Tirado, a “no deixar ningú enrere” en aquest context de crisi derivat de la Covid-19. El portaveu socialista va retreure a l’executiu de José María Osuna la seva “manca de valentia” per tirar endavant aquest projecte, recordant que l’alcalde s’ha mostrat favorable a la seva posada en marxa en diverses ocasions. “Han tingut gairebé sis anys per haver-ho fet”, va concloure Tirado.