Un estudi del Consell Comarcal analitzarà la mobilitat elèctrica al Vallès Occidental - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

Un estudi del Consell Comarcal analitzarà la mobilitat elèctrica al Vallès Occidental

El Consell Comarcal ha anunciat la posada en marxa d’un estudi sobre la mobilitat elèctrica al Vallès Occidental, coincidint amb la celebració aquests dies a Catalunya de la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, així com visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació. 

Amb el lema ‘Per una mobilitat sense emissions’, la Setmana del 2020 vol arribar a la neutralitat en emissions de carboni al 2050. El Consell Comarcal s’afegeix a aquesta Setmana Europea fent difusió de consells per a la ciutadania i amb l’inici d’un estudi estratègic de mobilitat elèctrica.

Aquest estudi s’elabora amb el suport de la Diputació de Barcelona i serà incorporat com una mesura més del Pla de Qualitat de l’Aire, que s’està elaborant actualment. L’estudi té com objectiu la definició diferents propostes d’actuació per tal d’impulsar la mobilitat elèctrica a la comarca. Cada mesura que es definirà tindrà el seu àmbit d’actuació, la implementació del conjunt de les mesures suma facilitats a la utilització del vehicle elèctric.

L’estudi analitzarà diferents eixos: vehicle elèctric, infraestructura de recàrrega, promoció econòmica, eines d’incentivació i difusió i altres projectes associats.  Des del Consell Comarcal remarquen que el projecte podrà ser una guia per a tots els municipis de la comarca que vulguin impulsar actuacions en matèria de mobilitat elèctrica, propiciant una actuació conjunta en aquesta matèria, ja que definirà estratègies d’actuació.

El conseller de Territori, Carles Rodríguez apunta que la pandèmia de la Covid-19 ha comportat canvis també en matèria de mobilitat: “La reducció de la mobilitat durant el període de confinament ha suposat un impacte positiu en la millora de la qualitat de l’aire”. Rodríguez remarca que la caiguda dràstica de la mobilitat durant la primera fase del confinament va portar a una reducció generalitzada del trànsit, principal font d’emissió de contaminants a l’atmosfera. Així, els nivells diaris de diòxid de nitrogen al Vallès Occidental es van reduir de mitjana a més de la meitat, en un 57%, entre el 14 de març i el 26 d’abril. “Ara que disposem de dades, és el moment d’emprendre accions decidides”, apunta Rodríguez.

Aposta comarcal per la reducció d’emissions

Des de fa anys, el Consell Comarcal reafirma la seva voluntat de treball envers el medi ambient i la protecció del clima. Sense anar més lluny, ara fa tot just un any, el Consell d’Alcaldies del Vallès Occidental va declarar formalment l'emergència climàtica i va encarregar l’elaboració del Pla de la Qualitat de l’aire comarcal.

Per la seva banda, el Pla de Reconstrucció del Vallès Occidental aprovat el passat mes de juny aposta pel canvi de model de mobilitat i infraestructures, possibilitant una reducció significativa de la contaminació atmosfèrica associada al transport de persones i mercaderies i incidint en la reducció de malalties especialment les respiratòries.

També preveu la coordinació de les mesures per a la reducció d’emissions en tots els sectors i vetllant per la coherència i sinergies de les iniciatives municipals i del sector privat, accelerant el Pla Supramunicipal per la Qualitat de l’aire comarcal. En aquests moments, els ajuntaments i persones col·laboradores estan revisant un primer document del pla i fent aportacions al mateix. Es preveu que el pla comarcal estigui enllestit a finals d’any i se’n puguin concretar i iniciar les accions a principis de 2021.

En paral·lel el Consell treballa per la posada en marxa, abans d’acabar l’any, d’un punt doble de càrrega elèctric a l’aparcament de la seva seu.

Pages