El Parc Taulí participa en un estudi que relaciona l'obesitat amb el risc de patir complicacions greus en pacients amb Covid-19 - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

El Parc Taulí participa en un estudi que relaciona l'obesitat amb el risc de patir complicacions greus en pacients amb Covid-19

El Parc Taulí de Sabadell, hospital de referència a Cerdanyola i Ripollet, ha participat en un estudi internacional que relaciona l'obesitat amb el risc de patir complicacions greus en pacients amb Covid-19. En el cas del Tauli, Antoni Artigas, metge intensivista sènior, i Gemma Gomà, infermera de recerca, han estudiat 125 pacients hospitalitzats a l’Àrea de Crítics, col•laborant en els resultats de l'estudi, que s'han publicat a la prestigiosa revista científica The Lancet.

Els objectius d’aquest estudi multicèntric són determinar l’associació de l’obesitat o l’Índex de Massa Corporal (IMC) i el risc de patir una COVID greu amb ventilació mecànica invasiva (intubació), així com explorar l’impacte de l’edat i el sexe en aquesta relació. Els participants van ser pacients Covid-19 ingressats a cures intensives a 21 centres d’Europa, Israel i Estats Units.

En l’estudi, que es va realitzar durant tres mesos –entre el 19 de febrer i el 19 de maig de 2020–, es van estudiar 1.461 pacients, dels quals el 73% eren homes. Un 74% d’aquests pacients van requerir intubació amb ventilació mecànica, i la mortalitat als 28 dies va ser del 36%. De tota la població que es va estudiar, el 37,5% tenien obesitat, és a dir, tenien un IMC superior a 30.

Els resultats més importants dels investigadors van ser, d’una banda, que van trobar una relació molt significativa entre l’obesitat i la necessitat de ser intubats amb ventilació mecànica i que aquest fet, sorprenentment, era especialment significatiu en dones joves obeses menors de 50 anys. D’altra banda, també van veure que els malalts amb obesitat important es relacionaven amb una major mortalitat, i que aquest augment també es donava en pacients amb edat avançada.

El doctor Antoni Artigas, que destaca que l’OMS ha inclòs l’obesitat com a factor de risc de la Covid-19, remarca “la importància dels resultats d’aquest estudi per identificar els pacients que són de risc, per intentar fer mesures de prevenció a la població d’alt risc, i també per a la millora de l’organització assistencial”.


Participació en altres estudis

Cal destacar que, a banda d’aquest estudi, els professionals del Parc Taulí participen en altres també de caire multicèntric internacionals relacionats amb la Covid-19 en l’àmbit del pacient crític. Entre ells, un estudi amb la Universitat de Lille per identificar si els malalts amb coronavirus intubats i amb ventilació mecànica feien més infeccions pulmonars sobreafegides, i comparar-los amb malalts No Covid i amb pacients amb infecció respiratòria. La conclusió va ser que els malalts amb coronavirus fan més infeccions respiratòries.

Un altre estudi en fase avançada multicèntric i europeu, coordinat per un investigador alemany i amb el suport de Societat Europea de Cures Intensives, estudia l’afectació de la Covid en pacients majors de 75 anys que ingressen a cures intensives. Hi participen vuit centres espanyols, que han aportat el major volum de malalts, coordinats pel doctor Artigas. S’han estudiat 1.500 malalts i s’hi estan incloent més pacients.

L’anàlisi dels factors de risc de mortalitat ha demostrat que la fragilitat, que inclou les alteracions cognitives i les capacitats de mobilitat i autonomia, és el factor principal predictiu de supervivència per sobre de l’edat. L’índex de fragilitat pot ser una eina molt útil, entre d’altres, en la presa de decisió de l’ingrés en una unitat de cures intensives. Aquest treball s’ha enviat avui per la seva acceptació i publicació a la revista Lancet Respiratory Disease.

També s’està portant a terme un tercer estudi amb investigadors d’Austràlia, Irlanda i Estats Units, per posar en marxa un tractament d’anticoagulants nebulitzats directament al pulmó en malats greus amb Covid i amb ventilació mecànica.

Pages