Guanyem Cerdanyola exigeix al govern municipal que “es comprometi a vetar” l’accés dels Serveis Territorials d’Educació a l’escola Fontetes fins que s’arribi a un acord amb les famílies - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

Guanyem Cerdanyola exigeix al govern municipal que “es comprometi a vetar” l’accés dels Serveis Territorials d’Educació a l’escola Fontetes fins que s’arribi a un acord amb les famílies

Guanyem Cerdanyola va participar ahir a la concentració que cada dia realitza l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) de l’escola Les Fontetes de Cerdanyola per mostrar el seu rebuig a la intenció de la Generalitat d’encabir els Serveis Educatius de la ciutat a l’edifici de parvulari del centre. Les famílies, que han posat en marxa una campanya a change.org, es concentren cada tarda (16’30 hores) a les portes de l’escola per protestar contra el que qualifiquen com un “desnonament de les aules del Fontetes”.

En una piulada al seu compte de twitter, Guanyem s’ha mostrat favorable a la posició defensada per les famílies i ha exigit al govern municipal del PSC que “es comprometi a vetar” l’accés de Serveis Territorials al centre fins que s’arribi a un acord amb l’AFA de l’escola.

La postura de Guanyem contrasta amb la del principal grup a l’oposició a l’Ajuntament de Cerdanyola, ERC. Així es desprèn, al menys, de les paraules d’un dels seus regidors, Íñigo Enterría, qui ha comparat les protestes actuals per la decisió dels Serveis Territorials d’Educació amb les viscudes fa 17 anys al voltant de l’ubicació d’una polèmica instal·lació al barri de Canaletes. “L’any 2003 vam viure vergonyoses escenes de gent manifestant-se en contra d’un centre públic d’atenció i seguiment de les dependències. Ara sembla que es repeteix contra els serveis educatius de la zona i volen condemnar els seus treballadors a una situació insalubre”, ha lamentat Enterría a través de les xarxes socials.

En el mateix fil a twitter, el regidor d’ERC deixa també el que sembla un clar missatge a la petició de Guanyem, que no sembla ser del seu gust: “Alguns, en comptes de demanar que l’Ajuntament doti d’unes condicions dignes el servei per treballadors i usuaris, es dediquen a exigir-li que el vetin”.


Postures oposades

Els Serveis Educatius de Cerdanyola ocupen des de fa temps un local que no és apte i la Generalitat, davant la necessitat d’un nou espai, va demanar  un emplaçament a l’Ajuntament de Cerdanyola. Segons les famílies, el consistori no ha posat a disposició d’Educació cap dels seus locals, “ni tan sols dels que ara mateix estan desocupats”.

Davant la resposta de l’Ajuntament, l’AFA assegura que el director dels Serveis Territorials del Vallès Occidental va decidir instal·lar els Serveis Educatius a la la primera planta de l’edifici de parvulari de l’escola Les Fontetes, “argumentant que aquesta escola té poc alumnat en relació a la seva superficie”.

Els pares i mares asseguren que la direcció de l’escola va oferir unes aules de l’edifici de primària que no s’utilitzen, però els Serveis Territorials les va rebutjar, “preferint desmuntar les aules de l’edifici del parvulari, on actualment es fan activitats didàctiques especifiques”.

L’AFA explica que el claustre de l’escola va manifestar la seva disconformitat  amb l’opció escollida des del Departament d’Educació, argumentant la necessitat d’aquells espais per les activitats que s’hi desenvolupen, però la Generalitat va decidir seguir endavant amb la seva planificació.

Les famílies van sol·licitar la mediació del regidor d’Educació a l’Ajuntament de Cerdanyola, David González, que va organitzar una reunió entre totes les parts interessades que va acabar sense cap acord, “excepte el compromís de Inspecció de compartir amb l’AFA plans i calendari dels moviments i obres previstes”. L’AFA, però, denuncia que tampoc s'ha respectat aquest compromís, “ja que ens arriben notícies de que el transllat és imminent sense que haguem rebut cap informació del Departament d'Educació”.

Davant aquesta situació, les famílies han expressat la seva “disconformitat i preocupació” per les conseqüències que pot tenir la decisió de la Generalitat en un context com l’actual, marcat per la pandèmia de la Covid-19. Així, l’AFA lamenta que, després de “l’esforç” del personal docent per elaborar un pla d’obertura que respecti les normes anti-covid, i quan el curs ja ha començat, es vulgui “reorganitzar un cop més els espais de l’escola, moure mobles i materials, i trencar la rutina de l’alumnat d’educació infantil, el més vulnerable i sensible a canvis d’aquests tipus”.

En la mateixa línia, les famílies recorden que el personal dels Serveis Educatius –“que no pertany a la comunitat educativa de l’escola”- hauria de compartir espais, entrada i sortida amb l’alumnat i l’equip docent del parvulari. Una circumstància que, segons l’AFA, incompleix la normativa i les mesures adreçades a evitar els contagis de la Covid-19: “El parvulari ha de tenir accés independent, i la porta ha d’estar tancada per la seguretat dels infants. El personal dels Serveis Educatius entra i surt constantment, amb el perill que la porta es quedi oberta en qualsevol momento. A més, compartiria espais justament amb els infants més petits que sovint no porten mascareta, augmentant el risc de contagi i els problemes de traçabilitat”.

Els pares i mares expliquen que l’administració vol resoldre aquestes dificultats amb unes obres per separar netament els espais de l’escola de les oficines dels Serveis Educatius, però denuncien que, si aquests treballs es fan durant el curs, “dificultarien encara més el desenvolupament de les activitats d’aprenentatge, que ja està patint tantes limitacions degut a la pandèmia”. Si, per contra, les obres es fan l’estiu vinent, però es preveu fer el trasllat al més aviat possible, “tindrem el problema d’il·legalitat i inseguretat durant tot el curs”. 

A més, les famílies han recordat que les obres a l’escola són una “assignatura pendent” per part de l’Ajuntament de Cerdanyola i de la Generalitat, “ja que cal eliminar les barreres arquitectòniques, millorar l’aïllament i realitzar el projecte de millora de pati”. Per això, l’AFA  considera que, si es volen realitzar obres, “cal tenir present les necessitats de l’escola amb prioritat respecte a qualsevol altra”.

Per tot plegat, els pares i mares de l’escola Les Fontetes han fet una crida a les administracions implicades per trobar una solució a les necessitats dels Serveis Educatius “sense comprometre l’aprenentatge, la serenitat i la seguretat dels nostres infants, i sense violar les lleis vigents ni les normes actuals contra la Covid-19”.

Pages