La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ha aconseguit aturar aquest matí el desnonament d’un home i la seva filla menor d’edat al carrer Sant Jaume de Ripollet, després que el jutjat de Cerdanyola no autoritzés la seva paralització. L’entitat ha mostrat la seva satisfacció a les xarxes socials per aconseguir des de la societat civil “el que no fan des de la Moncloa”, alhora que ha insistit en reclamar als ajuntament que facin complir la llei multin els grans tenidors que no oferixin alternatives de lloguer social.
És el cas patit pel Hayat, segons la PAH, veí d’un inmoble del carrer Sant Jaume de Ripollet que el Banc de Santander va cedir al fons voltor Cabot Assets. Tot i que, finalment, s’ha aturat l’execució del desnonament previst aquest matí, la plataforma ha denunciat que s’hagi volgut vulnerar el Decret llei 37/2020, en vigor des del passat 5 de novembre, de reforç de la protecció del dret a l’habitatge davant els efectes de la pandèmia de la Covid-19. Aquesta norma pretén reforçar la protecció dels col·lectius més vulnerables davant possibles desnonaments mentre duri l’estat d’alarma o estigui en vigor qualsevol altra restricció de mobilitat per motius sanitaris. El decret estipula que els llançaments quedaran explícitament suspesos fins que el gran tenidor o entitat financera propietària de l’habitatge ofereixi el lloguer social a què està obligat.
El Decret llei modifica alguns preceptes de la Llei 24/2015, de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. Aquella llei establia mesures per evitar els desnonaments a les persones o unitats familiars que no tinguin una alternativa d’habitatge pròpia, quan es trobin en una situació de risc d’exclusió.
Entre aquelles mesures destaca l’obligació dels grans tenidors d’habitatge d’oferir una proposta de lloguer social abans d’interposar qualsevol demanda judicial d’execució hipotecària o de desnonament per impagament del lloguer.
Posteriorment, el Decret llei 17/2019 va ampliar l’obligació d’oferir un lloguer social abans d’instar un desnonament als casos de venciment de la durada del contracte de lloguer i també a les persones que ocupaven un pis sense títol habilitant i que complien els requisits establerts.
Aquest Decret llei vol assegurar que les persones en risc d’exclusió residencial puguin romandre en el seu domicili mentre duri l’estat d’alarma. La norma no afecta els arrendataris d’habitatges que són propietat de petits tenidors.
La plataforma ha demanat a les administracions, com l’Ajuntament de Ripollet en el cas del Hayat, que siguin valentes i apliquin les sancions que pertoquen als grans tenidors que no ofereixen alternatives de lloguer socials i que poden arribar fins als 90.000.
“Necessitem solucions definitives”
L’alcalde de Ripollet, José María Osuna, s’ha felicitat per l’aturada del desnonament previst avui a la ciutat, destacant la presència de personal municipal de Serveis Socials en l’acció d’aquest matí. En una piulada al seu perfil personal de twitter, Osuna ha destacat que “la força col·lectiva de la PAH, la gent de Ripollet i l’Ajuntament” han possibilitat que Hayat i la seva filla no hagin abandonat el pis del carrer Sant Jaume. Aixó sí, el batlle ha insistit en què, tot i la victoria d’avui, “seguim necessitant solucions definitives.