Així, a l’espera de conèixer la posició de la resta de grups a l’oposició, durant les darreres hores, dues formacions ja han fet públic que facilitaran l’aprovació de l’expedient que presentarà el govern del PSC. El regidor de Junts per Cerdanyola, Joan Sánchez, votarà a favor de la proposta socialista, mentre que els tres regidors de Ciutadans (Cs) facilitaran l’aprovació dels comptes amb la seva abstenció.
L’acord del PSC amb Junts per Cerdanyola repeteix la situación viscuda l’any passat, quan la formació independentista va donar el seu suport a les ordenances i al pressupost per al 2020 a canvi del compromís del govern a engegar el procés per al Parc Arqueològic de Cerdanyola, accelerar i reforçar l’Oficina del Pla Estratègic, garantir el suport al comerç local i crear l’Oficina de Promoció Empresarial de Cerdanyola.
El portaveu del grup Municipal de Junts per Cerdanyola, Joan Sánchez Braut, ha explicat que tornarà a donar suport als comptes municipals perquè contemplen acords per temes de llarg recorregut, mostrant-se satisfet per l’evolució en qüestions acordades ara fa tot just un any. Així, Sánchez ha destacat que s’ha començat a treballar el parc arqueològic de Canaletes abordant com passar a titularitat municipal algunes de les parcel·les afectades o que s’està avançant en el Pla Estratègic de Ciutat.
El regidor de Junts destaca que l’acord d’enguany amb el PSC inclou alguns punts novedosos, on destaquen dos temes. D’una banda, la voluntat de convertir Cerdanyola “en un referent en la lluita contra l’amiant”, una proposta que, segons Sánchez, ha estat “acollida amb moltes ganes” per part de l’executiu de Cordón. Així, PSC i Junts han consensuat una partida de 20.000 euros per fer el cens d’edificis amb fibrociment. La “proposta estrella”, però, és la creació d’una taula de seguiment d’aquests treballs amb grups municipals i entitats de persones afectades. Sánchez, a més, remarca que un altres dels acors assolits en aquest tema passa per reclamar a l’Institut Català de la Salut (ICS) un registre de les persones afectades, exposades i víctimes mortals de l’amiant. “També seria molt positiu que, sent Cerdanyola i Ripollet dues ciutats molts afectades, es pogués instal·lar al CAP II una consulta específica per la patología” de l’amiant.
Des de Junts també es mostren especialment satisfets per la partida de 200.000 euros pactada amb el PSC per a la millora dels polígons industrials de la ciutat. De fet, el partit de Joan Sánchez va ser especialment crític fa uns mesos amb la manca d’inversió en aquesta qüestió durant el debat sobre la modificació de les ordenances fiscals, després que el PSC impulsés un increment de l’IAE per a l’any vinent.
Sánchez explica que han demanat al PSC que canviés l’epígraf de ‘millores de polígons industrials’ per el de ‘pla de millora de polígons industrials’. Una modificació que, segons el regidor de Junts, vol deixar clar que cal una estratègia en aquest tema: “No estem parlant només d’asfaltat, de fanals o de senyals, sinó d’anar més enllà. De com fer Cerdanyola atractiva per a les empreses, tant per a les que encara no han vingut com per les que ja hi són i afronten cada dia moltes dificultats”.
Abstenció de Cs
A banda del suport de Junts per Cerdanyola, el PSC també s’ha assegurat l’abstenció del grup municipal de Ciutadans (Cs). El partit taronja ha explicat que facilitarà l’aprovació dels nous comptes després d’haver acordat “un paquet de mesures socials, econòmiques i de millora de la via pública” amb l’executiu de Carlos Cordón. Els dos partits remarquen que s’arriba a aquest acord pensant en les necessitats actuals de la ciutadania, especialment en el moment actual de pandèmia amb la conseqüent situació econòmica que travessa Cerdanyola.
En aquest acord, Cs i PSC han pactat aprovar una dotació pressupostària per tal d’incrementar el suport econòmic a les famílies, modificant les bases d’aquestes ajudes per a “maximitzar” el nombre de beneficiaris als quals se’ls concedeixi i així ajudar a el pagament d’impostos com l’IBI i el Tribut Metropolità.
Cs destaca, a més, que l’acord assolit amb el PSC incorpora mesures per millorar la celeritat en les concessions de les ajudes de la Covid-19; desenvolupar el Pla d’Habitatge Municipal; modernitzar els parcs i adaptar-los a la diversitat funcional habilitant zones d’ombra en èpoques estivals i zones de màquines per a exercici exterior; realitzar un pla de millora dels polígons industrials amb dotació de 200.000 euros el 2021 i de 100.000 euros per a 2022 i 2023.
Des del partit taronja expliquen que les dues parts també es comprometen a realitzar un control de l’acompliment trimestral dels acords assolits.
Crítiques d’ERC a Junts i Cs
La posició avançada per Junts i Cs al debat de demà sobre el nou pressupost municipal no ha caigut gaire bé al principal grup de l’oposició, ERC. Així es desprès, al menys de les paraules d’un dels seus regidors, Íñigo Enterría. Sempre actiu a les xarxes socials, Enterría s’ha mostrat especialment crític amb la postura de Junts per Cerdanyola, a qui ha acusat de ser “una falca més” del govern del PSC. En un extens fil al seu perfil de twitter, on ha repassat les accions consensuades per Junts i el PSC, el regidor d’ERC ha desitjat amb certa ironia al grup de Joan Sánchez que “tingui molta més sort” enguany en el compliment dels seus acords amb l’executiu socialista del que van tenir en el pressupost de 2020, “que de tot el que van dir que havien acordat no s’ha executat res”.
Enterría també s’ha referit a l’abstenció de Cs al debat de demà. En concret, a dues de les propostes esmentades des de la formació taronja per justificar la seva posició. Així, el dirigent republicà ha remarcat que “m’agradarà veure com es fan ajuts a un tribut que no és propi”, en referència a les suposades ajudes per pagar el polèmic Tribut Metropolità. Enterría, a més, s’ha mostrat sorprès per la capitalització per part del PSC de la partida per a millorar les zones industrials de Cerdanyola en les negociacions amb Junts i Cs: “Que bons venedors són al PSC que una proposta nostra per l’aprovació de l’IAE, com és la inversió en els polígons, els serveis per a tot”.