El pressupost de Ripollet per al 2021 superarà els 40 milions d’euros - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

El pressupost de Ripollet per al 2021 superarà els 40 milions d’euros

El govern de Ripollet presentarà demà al vespre al Ple de l’Ajuntament, durant la darrera sessió ordinària de l’any, el pressupost municipal per a l’exercici 2021. Els comptes elaborats per l’equip de govern de Decidim, que inclouen la previsió d'ingressos i despeses de la societat pública Genera Mitjà Propi SL, ascendeixen a 40.553.460,82 euros, uns 4 milions d’euros més que l’any passat. 

En un pressupost marcat per la crisi econòmica i social provocades per la pandèmia de la Covid-19, el govern municipal remarca l’aposta per augmentar la despesa, realitzant un esforç per buscar finançament extern i també crèdits, en cas necessari, per tal d’aconseguir, més enllà de pal·liar l'impacte de la pandèmia, continuar apostant per altres projectes importants per la ciutat. Així, a més d'incrementar partides socials i d’ajuts per a reactivar l’economia local, també hi ha partides per al manteniment d’escoles, el nou contracte de neteja viària i el de manteniment de l’enllumenat, entre d’altres. I a l’apartat d’inversions, figuren projectes com ara la reforma del Poliesportiu, el gual del riu Sec, el nou arxiu o la construcció d'un Viver d’empreses.

La tinent d’alcalde d’Economia, Pilar Castillejo, explica que “s’ha mirat a curt termini per fer front a l’emergència i s’ha planificat a llarg per construir més enllà de les mesures pal·liatives”. Castillejo assegura que “les promeses i els anuncis de suport a l’economia local no han estat efectives en cap de les formes que s’han anunciat”, però que cal donar una resposta a la ciutadania davant les greus conseqüències de la crisi i “hem de fabricar les eines que ens permetin fer avançar l'econimia local i no deixar ningú enrere”. 

L’estat d’ingressos del pressupost recull l’estimació sobre el rendiment de les ja aprovades ordenances fiscals i preus públics i té en compte les transferències i subvencions d’altres administracions. Pel que fa al capítol I d’ingressos, referent als impostos directes, l’Ajuntament destaca que disminueix, globalment, més d’un 1%, donat que la previsió d’increment d’un 2% de l'IBI, per la revisió dels valors cadastrals, no compensa la previsió de disminució d’ingrés de més d’un 32% en plusvalía (IIVT). En la mateixa línia, el capítol III de taxes i preus públics també presenta inicialment un descens d’un 6,7 %. “S’ha hagut de buscar formules per equilibrar aquest descens dels capítols I i II que han de suportar la despesa corrent de l’Ajuntament i s’han estudiat noves propostes d’ingressos i alguna reformulació de les actuals", remarca Castillejo. 

Per contra, el capítol IV d’ingressos, referent a les transferències corrents que rebrà l'Ajuntament, s’incrementa en un 7,24% fruït, essencialment, dels ajuts publicat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Es tracta de subvencions com la del punt d’assessorament energètic (86.972,98 euros); de prevenció de residus i porta a porta (855.000 euros); el programa APROP per pal·liar els efectes de la Covid-19 (469.984 euros) o la subvenció del Pla Educatiu d’Entorn (108.891 euros).

D’altra banda, el capítol VII d'ingressos, que recull les transferències de capital, inclou la subvenció aconseguida de la Diputació de Barcelona de 1.989.881,59 euros per a l’execució de la fase I del projecte integral de remodelació del Poliesportiu municipal. El pressupost també preveu en el pressupost d’ingressos un préstec de 2.337.488,34 euros, que es formalitzarà o no depenent de si finalment pot incorporar romanents de tresoreria, en el cas de no obligació de compliment de les regles fiscals.


“Salvar les persones i l’economia local” 

Quan a la previsió de despesa, tret del capítol I de Personal, que no presenta variacions destacades, la tinent d’alcalde d’Economia destaca la dels capítols II i IV, els destinats “a salvar a les persones i salvar a l’economia local, amb mesures que ajudin a superar la crisi, tant per pal·liar l'emergència, com per intentar recuperar l’economia de la ciutat”. En aquesta sentit, des del govern remarquen que els esforços s’han centrat en els àmbits de Drets Socials i Desenvolupament econòmic, incrementant partides com la del contracte pel Servei d’Atenció Domiciliària, amb un augment del 56%, que respon tant a l’increment de la demanda per la incidència de la Covid-19 com al nou conveni salarial de les treballadores d’aquest sector. 

L’executiu local també destaca altres mesures, com l’increment d’un 50% de les partides d'ajuts econòmics o dels ajuts a l’habitatge; una·nova partida per un contracte pel transport adaptat o una altra per fer front a la pobresa energètica; una partida pels treballs de la licitació de la futura plataforma de serveis per la gent gran (residència); una nova partida econòmica de 75.000 euros per una convocatòria oberta d’ajuts a l’habitatge; una partida de 204.960 euros destinada a plans d’ocupació; un increment del 14,5% de les partides de promoció i dinamització del comerç local; un increment del 56,3% de les subvencions per actuacions pel desenvolupament econòmic a empreses locals; o una nova partida de 50.000 euros destinada a l'impuls de l’economia local.

“Aquest esforç ha implicat deixar alguns altres projectes a l’espera que una recuperació econòmica ens permeti posar-los en marxa”, assenyala Castillejo que, tot i això, assegura que “el projecte de construir una ciutat més visible i més amable no pot aturar-se”. En aquest sentit, la regidora de Decidim destaca aspectes del pressupost com ara les partides necessàries per l’encàrrec a Genera del manteniment de les escoles; el nou contracte de neteja viària o el del manteniment de l’enllumenat públic; així com el manteniment i, en alguns casos increment, dels ajuts destinats a les entitats socials, juvenils, esportives i culturals.


Més de 4 milions d'euros d'inversions

L’expedient que presentarà el govern de Decidim a la resta de grups amb presència al plenari contempla que els capítols VI d'inversions reals i VII de transferències de capital del pressupost destinin un total de 4.327.369,93 euros en inversions a Ripollet l’any 2021. La tinent d’alcalde de Modernització Administrativa, Andrea Guijarro, explica que, tot i que la realitat de la Covid-19 “ens condiciona totalmente” la despesa corrent, la pandèmia “no ens ha de fer oblidar altres projectes importants pel nostre poble". Així, Guijarro destaca, en primer lloc, la fase 1 de la reforma del Poliesportiu. Es tracta d’una actuació de renovació integral de les instal·lacions esportives municipals, amb un import global de 4.910.615,73 euros, i que comptarà amb un 100% de finançament extern. El pressupost del 2021 recull la transferència de 1.989.881,59 euros a l'AMB.

També contempla una aportació per les actuacions a la llera del riu, en concret per un pas fluvial sobre el riu Sec, amb un cost previst de 257.498,25 euros, finançats en 193.123,69 euros per l’AMB i els restants 64.374,56 euros per l’Ajuntament. 

La darrera de les transferències de capital a l'AMB, per un import de 893.113,78 euros, és per a la construcció i dotació del nou arxiu municipal al solar de l’antic casino. Aquesta actuació, amb un cost total d’1,9 milions d’euros, preveu una subvenció d’un 52,99%.

Pel que fa a les inversions del capítol VI que seran executades per l’Ajuntament, Guijarro destacar els 255.000 euros per a convertir l’antic Jutjat de Pau en l’equipament de referència de les dones de Ripollet; la inversió de 705.000 euros en la construcció del Viver d’empreses, a la primera planta de la nau municipal; la pavimentació de la passarel·la i adaptació per a persones amb necessitats de tipus visual, amb un import previst de 170.000 euros; la centraleta telefònica pròpia, per un import de 80.000 euros; o el programa de millores a les escoles, amb un import de 170.000 euros.

Pages