Cerdanyola intensifica els seus esforços per a ser “una ciutat referent en el desamiantatge” - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

Cerdanyola intensifica els seus esforços per a ser “una ciutat referent en el desamiantatge”

L’Ajuntament de Cerdanyola ha impulsat la creació de la Taula de l’Amiant de la ciutat, un projecte que pretén sumar esforços per erradicar els materials contenidors d’amiant a la ciutat, així com donar cobertura a totes les persones afectades. Es tracta, com destaca l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, d’un “gran pas per seguir treballant, ara amb més força que encara, per a que la ciutat passi d’estar estigmatitzada per l’amiant a ser una ciutat referent en el desamiantatge”.

Cordón va presidir ahir la constitució la Taula, en un acte telemàtica que va comptar amb la participación del doctor Josep Tarrés, expert en l’àmbit. Durant la sessió, en què es van presentar les actuacions dutes a terme fins al moment des de l’Ajuntament en la qüestió de l’amiant, també hi van participar membres de l’equip de govern, representants dels grups municipals del consistori, representants de les associacions de persones afectades AVAAC i AAACR, representants del CAP Serraperera, CAP Canaletes, CAP La Farigola, del CUAP Cerdanyola- Ripollet, i del Servei Atenció Primària Metro Nord, així com representants dels Serveis Municipals de Medi Ambient, Salut Pública i Alcaldia.

A fi d’iniciar els treballs que consensuïn i defineixin noves actuacions en l’àmbit, la Taula va acordar la constitució d’una Comissió Tècnica que es reunirà a l’abril. També s’ha habilitat una adreça de correu electrònic taulaamiant@cerdanyola.cat a través de la qual qualsevol ciutadà o ciutadana podrà fer arribar les seves propostes així com manifestar el seu interès a participar de properes sessions.

A Cerdanyola del Vallès es va instal·lar el 1907 la primera i més gran fàbrica de fibrociment de tota Espanya, la qual va estar activa durant 90 anys. L’amiant a més de provocar diverses patologies, algunes d’elles molt greus com la fibrosi pleural o l’asbestosi, estudis científics han demostrat que es tracta d’un cancerigen de primer ordre que contamina per via inhalatòria, sent l´únic causant de la totalitat de mesoteliomes (un càncer específic, molt agressiu, originat a la pleura i a altres mesotelis), així com d’un 10-15% dels càncers de pulmó i d’alguns càncers de laringe i esòfag. A més s’estima que més del 70% de l’amiant instal·lat al país ha arribat al final de la seva vida útil (30-35 anys) incrementant la quantitat de fibres que s’alliberen al medi ambient.

Pages