ERC reclama consens al govern de Cerdanyola sobre el futur de la recollida selectiva a la ciutat: “No volem un mal model que ens hipotequi durant anys” - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

ERC reclama consens al govern de Cerdanyola sobre el futur de la recollida selectiva a la ciutat: “No volem un mal model que ens hipotequi durant anys”

El grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Cerdanyola ha reclamat a l’equip de govern que faci una sessió oberta amb les forces de l’oposició sobre el futur de la recollida selectiva. Els republicans consideren que el nou contracte és una decisió que anirà molt més lluny d’un mandat, a banda d’afectar l’economia i el medi ambient de la ciutat. “En una qüestió tan important com aquesta, reclamem transparència i participació al govern del PSC. No volem un mal model de recollida de residus que ens hipotequi durant anys”, ha assenyalat la portaveu municipal d’ERC, Helena Solà. 

La petició d’ERC arriba després que el Ple de l’Ajuntament aprovés a finals de desembre la pròrroga per dos anys més del contracte de gestió del servei de neteja de l’espai públic i de recollida de residus amb l’empresa Cespa. La proposta del govern del PSC va tirar endavant amb el suport d’En Comú Podem, les abstencions de Cs, Junts per Cerdanyola i PP, i els vots contraris de Guanyem i ERC. Tots els grups de l’oposoció, però, van coincidir en les seves critiques a l’executiu socialista per no haver avançat en una nova licitació ni tenir clar el model de recollida que s’aplicarà a partir de 2023.

L'Ajuntament haurà d’escollir l’estratègia a implementar referent a la recollida selectiva a partir d’un estudi de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). L’ens que presideix l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha encarregat diversos informes per conèixer com millorar la recollida selectiva als municipis metropolitans per assolir els objectius que determina la Unió Europea, en el sí del Programa Metropolità de Prevenció i Gestió de Residus Municipals 2019-2025 (PREMET25). L'estudi ha de presentar el millor sistema per incrementar la recollida selectiva als objectius indicats pel PREMET 25: un 55% al 2025.

A finals de setembre, l’AMB va licitar el contracte ‘Assistència tècnica per l’elaboració dels plans de millora i optimització de les recollides selectives per a diversos municipis metropolitans’ que inclou 6 lots dividits per zones. L’empresa contractada per cada lot ha de presentar les opcions per millorar la recollida selectiva a Cerdanyola, i l'Ajuntament en triarà una. El lot 3 inclou l’estudi de Badia, Cerdanyola, Sant Cugat i Santa Coloma de Gramenet per un import de 173.412,36 euros i ha estat adjudicat a l’empresa LAVOLA 1981 S.A.U.

ERC lamenta la situació actual del sistema de recollida de residus a Cerdanyola, molt lluny dels objectius fixats, pel que fa a la recollida selectiva, així com per la pròrroga del contracte actual del servei que condiciona a mantenir-lo durant dos anys més. Per aquest motiu, la formació independentista reconeix la voluntat del govern de la ciutat de compartir amb els grups de l’oposició els estudis previs que es realitzen i proposa la realització d’una sessió oberta amb tots per analitzar les propostes que indiquen els informes de l’AMB i per tal que el model que s’apliqui sigui de consens a la ciutat.

Des d’ERC recorden que en reiterades ocasions, a través de mocions presentades i aprovades en diferents sessions plenàries, s’ha fet esment a la necessitat de realitzar estudis, d’implantar canvis per tal d’assolir de cara a assolir els objectius de recollida selectiva de residus fixats per l’any 2020, avaluant com a mínim la viabilitat tècnica i econòmica d’implantar el sistema de recollida ‘porta a porta’ (ja sigui a tot el municipi, ara sigui per barris), o el sistema de pagament per generació o qualsevol altre sistema.

Els republicans consideren que l’aprovació d’aquestes mocions per part del ple municipal ha recordat el consens ampli sobre la necessitat de canviar el model en la gestió de residus i que no fer-ho té un impacte negatiu sobre el medi ambient. A més, ERC adverteix que, si la ciutat no assoleix el percentatge que fixa la UE, comportarà multes en el futur i un encariment del servei del tractament de residus pel cànon de diposició i sanejament que “haurem de pagar tots els cerdanyolencs i les cerdanyolenques”.

En el cas de Cerdanyola, la recollida selectiva és d’un 35,90%, lluny dels objectius fixats per la UE pel 2025.

Pages