De fet, ERC assegura que el servei d’intervenció municipal ha avisat reiteradament d’aquest incompliment a l’equip de govern i també els regidors republicans ho han denunciat als plens demanant mesures per evitar la proliferació d'aquest tipus de forma de pagament: “Els reconeixements extrajudicials d'obligacions haurien de ser excepcionals, per despeses imprevistes i urgents que no poden esperar la tramitació administrativa. A l’Ajuntament de Cerdanyola, però, s’ha convertit en una forma habitual, reiterada, permanent i constant durant anys i s'utilitza com a procediment ordinari de gestió de la despesa”.
La formació independentista remarca que precisament aquest lloc de treball d'intervenció municipal pateix “una greu inestabilitat” a l’Ajuntament, on es succeeixen les persones que ocupen el càrrec amb més freqüència de la que seria desitjable: “Totes elles s'han queixat de la manca de personal per poder dur a termes les seves competències amb la deguda agilitat i eficiència”. En aquest sentit, ERC recorda que va presentar una moció al ple de novembre de 2020 per millorar la dotació personal i material dels serveis econòmics i d’intervenció, que va ser aprovada amb els vots a favor de tots els grups municipals, però el PSC, i En Comú Podem hi van votar en contra.
Si bé el govern municipal afirma que aquest problema crònic està en vies de solució, els republicans denuncien la manca d’informació sobre com i amb quins recursos es compta per resoldre-ho. De fet, tal i com va explicar dijous passat al Ple del mes de febrer el regidor d’ERC Íñigo Enterría, l'interventor municipal assegura en el seu informe que aquesta dinàmica pot suposar responsabilitats de tot ordre, fins i tot penals, i afectar a tots els intervinents dels expedients.
El grup Municipal d’ERC va proposar al Ple de dijous passat la creació d’una comissió per a l'estudi de tots els reconeixements d'obligacions i els reparaments en les despeses autoritzades, així com per trobar solucions tant dels procediments necessaris per evitar l'abús del pagament de despeses sense contracte, com solucions organitzatives per a què tots els serveis puguin complir amb les exigències dels serveis públics que tenen encomanades. Els republicans consideren que “aquest acte de transparència permetria deixar clar que no hi ha cap irregularitat més enllà de les administratives, fer seguiment de les accions del govern per evitar l’ús indegut de reconeixements d’obligacions en el futur, i protegiria les treballadores municipals de les deficiències organitzatives”.
La posició d’ERC al Ple del mes de febrer va rebre el suport d’un bon gruix de l’oposició, que van coincidir en la gravetat de l’informe d’intervenció fet públic pels republicans. Així, el regidor del PP Manuel Buenaño va reclamar “rebre una informació més profunda per part del govern municipal” sobre la qüestió. Buenaño també va posar l’accent en que el document de l’interventor “està advertint de forma expressa de les responsabilitats, fins i tot penals” de seguir en la línia actual.
Des de Guanyem, el regidor Iván González va destacar que, més enllà de les qüestions “greus” que apunta, l’informe de l’interventor és un símptoma d’una “organització que no està funcionant”, en referència a l’Ajuntament. En aquest sentit, González va remarcar que “la casa té problemes organitzatius des de fa temps” i va convidar el govern del PSC a fer una “reflexió” sobre aquesta realitat perquè “tinc la sensación que està pitjor” que quan es va iniciar el mandat actual el 2019.
Cs també va coincidir en la gravetat de l’informe d’intervenció. La regidora Sonia Rodríguez va remarcar que el document “adverteix que hi ha un procrediment de contractació que és un abús amb l’adjudicació d’aquestes factures durant el 2020”. La dirigent taronja va explicar que “les conclusions són molt clares i no es poden passar per alt”. En aquest senttit, Rodríguez va reclamar al govern que “es prenguin les mesures necessàries”, alhora que va donar suport a la creació de la comissió proposada des d’ERC: “Aquesta forma d’adjudicar contractes no és l’adequada. Si els problemes, realment, són els dèficits que té l’Ajuntament, el que hem de fer és posar els mitjans necessaris per tal que això no passi. Però el que no podem fer és mirar cap a una altra banda”.
El govern aposta per un Pla de Contractació
Des del govern municipal, el regidor de Serveis Econòmics, Javier Sánchez, va intentar treure ferro a la polèmica, recordant que “els reconeixements d’obligacions no són d’ara, venen de lluny”. Això sí, Sánchez va reconèixer que la realitat apuntada a l’informe d’intervemció “no és una situació desitjable perquè sempre que hi ha un reconeixement d’obligacions vol dir que hi ha una situación que és millor que es recondueixi a una sitació contractual”. Malgrat tot, el regidor socialista va remarcar que es tracta d’una experiència que es repeteix “a totes les administracions públiques”.
Sánchez va explicar que la seva àrea està treballant des de fa temps per a solucionar la situació actual, però que es tracta d’un procés que implica un cert temps. Així, el regidor del PSC ha explicat que el govern municipal impulsarà en breu la creació d’un Pla de Contractació que permetrà reduir el número de reconeixements d’obligacions.