Cerdanyola aprofundeix en la divulgació de la seva història amb dues noves exposicions - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

Cerdanyola aprofundeix en la divulgació de la seva història amb dues noves exposicions

El Museu d’Història de Cerdanyola proposa fins a principis de juliol dues exposicions per a donar a conèixer i aprofundir en la divulgació de la història de la ciutat. Es tracta d’un recuperat Fons Ocult anomenat ‘No és or tot el que brilla’ i la Coincidència històrica ‘Tots som monestir’. 

Fa anys que des de el Museu d’Història es vol recuperar el programa del Fons Ocult. Al 2020 estava tot preparat per fer-ho, però la pandèmia ho va fer impossible. Finalment, ahir es va presentar el primer ‘Fons Ocult’ de la segona temporada que, amb el nom de ‘No és or tot el que brilla’, està dedicat al conjunt de peces de ceràmica de reflex metàl·lic del segle XVI procedents de la volta del cor de l'Església Vella de Sant Martí. Es tracta de peces del servei de taula de qualitat, algunes de les quals estan decorades amb el lleó rampant del castell de Sant Marçal, fabricades a Barcelona.


Una coincidència històrica de llarga durada: ‘Tots som monestir’

El Museu d'Història de Cerdanyola ha participat en diverses ocasions en aquest programa de la Diputació de Barcelona que busca posar en relació diferents museus de la Xarxa de Museus Locals a través de les seves col·leccions.

‘Tots som monestir’ és una proposta dels museus de d’història de Cerdanyola, Montcada i Reixac, Ripollet i Sant Cugat. En aquesta ocasió el vincle és l'antic monestir benedictí de Sant Cugat que, durant segles va tenir possessions a les quatre poblacions. Entre els objectes que s'exposaran destaquen peces de Cerdanyola i el gran facsímil conegut com Cartulari de Sant Cugat. Un document excepcional per conèixer el funcionament d'un gran senyoriu monàstic.


El castell de Sant Marçal, el lligam d’ambdues mostres

Tot i que pugui no semblar-ho, ambdues mostres estan relacionades a través del Castell de Sant Marçal, els propietaris del qual eren els senyors laics de Cerdanyola, sovint en conflicte amb l'abat del monestir. La presència d'escudelles de pisa daurada amb el lleó rampant de la família Marimon en són el testimoni material.

Com passa habitualment amb les exposicions temporals que es fan al Museu, per tal de dinamitzar les mostres i aprofundir en els continguts s'ha programat un concert de música medieval, una visita guiada al monestir i una visita comentada que inclou l'exposició del procés de fabricació de la pisa daurada.


La història del Fons Ocult

El programa ‘Fons Ocult’ va néixer al Museu Ca n’Ortadó i es va mantenir fins al 2009, mesos abans de tancar-lo, amb l’objectiu de dinamitzar el Museu i de donar a conèixer aspectes de la història de Cerdanyola  d’objectes d’èpoques i temàtiques diferents del seu fons. Les mostres anaven canviant i es complementaven amb un programa d’activitats molt variades, bàsicament al jardí de Ca n’Ortadó.

El suport econòmic de la Diputació de Barcelona, la col·laboració dels museus de la Xarxa de Museus locals i, sobretot, la participació activa d’entitats, artistes i altres persones de la ciutat van fer possible descobrir una ‘Cerdanyola en guerra 1936-39’, com era ‘Viure i morir a la Cerdanyola del segle X’ o com treballa un ‘Artista al museu’.

La mostra ‘No és or tot el que brilla’ reactiva aquest programa.

Pages