Els convocants de l’acció prevista a Cerdanyola i a la resta de poblacions catalanes que es mobilitzaran el 30 de juny reclamen als responsables sanitaris del nou govern de la Generalitat que entomin “amb caràcter urgent i prioritari” l’atenció primària com a servei “imprescindible” per a la població i per al “sosteniment i permanència d’un sistema sanitari públic, universal i de qualitat”. Per això, els impulsors de les concentracions la setmana vinent exigeixen una atenció primària que “garanteixi els atributs que li donen sentit i la participació efectiva de la poblacióciutadania en les decisions de política sanitària en tots els nivells i instàncies”. En concret, demanen la reobertura de tots els CAPs i consultoris locals, així com la recuperació de les visites presencials a criteri de pacient. També aposten per la recuperació de la metgessa i la infermera de referència, alhora que reivindiquen una millora dels equipaments tecnològics per a comunicació telefònica i telemàtica per resoldre consultes administratives o de seguiment a criteri de pacient i professional.
De la mateixa manera, els convocants de la mobilització prevista el dia 30 reclamen al Govern el redimensionament dels equips d’atenció primària en funció de la població a atendre, incloses les persones que viuen en residències, així com condicions dignes per a totes les treballadores i treballadores del sector que “permeti acabar amb les diferents formes de precarietat laboral existents i incrementant dels recursos humans, necessaris per a garantir una atenció de qualitat”. En aquesta línia, demanen que es destini el 25% del pressupost de Salut per als equips d’atenció primària.
També reivindiquen que es garanteixin els serveis de suport als equips d’atenció primària per a una òptima atenció a la ciutadania, així com capacitar l’atenció primària dins del sistema: “que la professional de referència pugui decidir un ingrés hospitalari o sociosanitari, prioritzar una exploració o una visita d’especialitat”. A més, aposten per posar en marxa Consells de Participació en cada Àrea Bàsica de Salut amb representació de pacients i ciutadania com a instrument per millorar la transparència, la qualitat dels serveis i la gestió dels centres.
Per últim, les entitats convocants reclamen programes d’atenció comunitària per a “un enfocament globalitzador dels problemes de salut, intervenint en els condicionants socials de la salut”.