La finalitat d’aquesta convocatòria anual és regular el finançament de projectes de solidaritat internacional i cooperació al desenvolupament presentats i executats per associacions i entitats de Cerdanyola. La convocatòria està oberta a les entitats inscrites al registre d’entitats de l'Ajuntament que estiguin acreditades a la Secció IV de Solidaritat i Cooperació del Consell de Promoció Social i de la Salut, el que constitueix una aposta per la cooperació internacional.
Àfrica, predominant
La majoria dels nou projectes que rebran ajuda enguany des de Cerdanyola, fins a sis, es desenvoluparan a l’Àfrica, dos a Llatinoamèrica i un a l’Índia.
El primer dels projectes que es realitzaran a l’Àfrica és el de la millora de la qualitat de vida de la població interna desplaçada, a Burkina Faso, a càrrec de l’Associació Coordinadora d’Ajuda Unida (ACAU). L’objectiu d’aquesta iniciativa és promoure el desenvolupament de la població desplaçada interna per a la millora de la seva qualitat mitjançant construcció d’habitatges unifamiliars, l’ajuda alimentaria d’urgència i el desenvolupament local i apoderament de les dones.
Un altra actuació subvencionada serà la de l’Associació per al Desenvolupament de la Infància a l’Àfrica (ADIA) per a un projecte de nutrició suplementària per a menors de 5 anys a la zona de Tigré. El projecte contribueix a satisfer les necessitats bàsiques mitjançant dos eixos d’intervenció: un programa que ofereix un suplement nutricional i atenció mèdica a nens i nenes menors de 5 anys que pateixen desnutrició moderada (400 nenes i nens per trimestre) i un programa de capacitació de les mares caps de família que porten els seus fills o filles al programa de nutrició.
Encara a l’Àfrica, l’Ajuntament de Cerdanyola subvencionarà un projecte de Creu Roja a Moçambic que vol contribuir a la reducció de la violència de gènere mitjançant accions que promoguin la igualtat i l’apoderament socieconòmic de 30 dones de tres barris en el districte de Kamavota, a la ciutat de Maputo.
L’Ajuntament de Cerdanyola també ha donat llum verda al finançament d’un projecte de l’Institut de les Desigualtats al Senegal, anomenat ‘Governança migratoria i Drets Humans i retorn de les dones senegaleses’. L’objectiu de l’actuació és promoure la integració socioprofessional de les dones migrades retornades. D’una banda es faran accions de sensibilització a la població (teatre fòrum) envers la discriminació de les dones retornades i d’altra, se les capacitarà en Drets de les Dones i en el desenvolupament d'activitats de generació d'ingressos.
El cinquè projecte a l’Àfrica subvencionat des de Cerdanyola és el de la Fundació Roser de Maig, que vol millorar la qualitat educativa dels infants i el joven de la zona de Beni Sui, a Egipte. Es tracta d’una iniciativa que dona continuïtat al projecte finançat en la convocatòria 2020 i s’adreça als joves d’aquesta zona de la regió d’Abo Korbass amb vulnerabilitats social, perpetuades per un sistema desigual amb la ciutadania.
El darrer projecte subvencionat a l’Àfrica és un de Mans Unides, destinat a la millora de l’educació primària, la nutrició i la higiene de les nenes i els nens de les zones rurals de Lugazi.
En el cas de Llatinoamèrica, l’Ajuntament de Cerdanyola finançarà una iniciativa a Guatemala d’Alternativa Intercanvi amb Pobles Indígenes. L’objectiu del projecte és apoderar els pobles indígenes, en particular les autoritats indígenes i les persones defensores, sobre els seus drets i sistemes propis per donar continuïtat als processos de defensa de drets i legitimar la transformació social, l'aplicació de justícia i l'exercici efectiu de Drets.
El consistori també donarà suport econòmic a una actuació a Colòmbia de la Fundació Privada Pau i Solidaritat. L’objectiu del projecte és enfortir el poder social organitzat de les persones treballadores de les Empreses Transnacionals i les seves capacitats tècniques, d’anàlisi, d’incidència per la transformació del model econòmic al país, que genera condicions de desigualtat, injustícia social i iniquitat.
Per últim, l’Ajuntament de Cerdanyola finançarà una iniciativa de la Fundació Vicente Ferrer a l’Índia. El projecte preveu la construcció de 30 habitatges dignes per a dones, amb sanejament bàsic adequat de la comunitat rural de Chinaganipalli, a la regió de Kadirir. Actualment, aquestes dones i les seves famílies viuen en cabanes, barraques o habitatges deteriorats, poc saludables i insegurs, sense cap accés al sanejament i que perpetuen la seva situació de vulnerabilitat i exclusió, especialment a les dones.